Második Nemzetközi DANUrB+ Konferencia Összefoglaló

  • 2022. szeptember 5.
  • Böjthe Emőke

Második Nemzetközi DANUrB+ Konferencia: A kulturális gazdaság és turizmus regionális márka- és kapcsolatépítése

Augusztus 26-27. – Zombor és Baja

Kétnapos eseményre látogattak a DANUrB+ Interreg projekt nemzetközi partnerei Zombor, Mohács és Baja településeire augusztus 26-27. között. A helyi találkozót a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ szervezte. A résztvevők elsőkézből ismerhették meg a helyi Dunamenti kulturális jelentőségéhez kapcsolódó jó gyakorlatokat. A konferencia során bemutatkoztak helyi vállalkozások, nemzetközi kezdeményezések, végezetül a Living Danube Limes – szintén Interreg projekt – csapata csatlakozott a záróeseményhez.

A konferenciát megelőző napon már kezdetét vették a helyi kulturális értékeket közvetítő események Zomborban. A helyi épített és természeti örökséget bemutató séta után a gyermekkönyvtárban folytatódott a fakultatív program a Belgrádi egyetem hallgatói által összeállított kiállítás megnyitójával.

Augusztus 26-án hivatalos keretek között, a helyi önkormányzat képviselője és a Zombori Turisztikai Szervezet képviselője megnyitotta a konferencia első szekcióját. Az első szekció előadásai a helyi- és nemzetközi vállalkozások munkásságát, értékteremtő szerepét mutatta be, valamint ezen értékek közvetítését célzó tevékenységeket, fesztiválokat és szervezeteket. A második szekció Mohácson folytatódott, ahol a résztvevők megismerkedhettek a Selyemgyár számos funkcióival (rendezvényterem, játszótér, gyermekmegőrző) szolgálja a helyi közösséget, amely meghatározó helyi barnamezős beruházás. Innen hajóval utaztak a résztvevő a konferencia második napjának helyszínére, Bajára.

Augusztus 27-én a Bácskai Kultúrpalotában folytatódott a konferencia, amelyet Baja polgármestere, Nyitrai Klára és a konferencia szervezői részéről Dr. Kádár Bálint és Dr. Orbán Annamária, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docensei nyitottak meg. A konferencia központi témáját követve online és személyes előadások ismertették a Dunamenti manufaktúrák, alapítványok és más vállalkozások tevékenységeit, jó gyakorlatait és közösségeket bevonó kezdeményezéseit.

A konferencia közös ebéddel és fakultatív programokkal zárult, a résztvevők megtekinthették a Nekem a Duna és a Szép kilátások című kiállításokat a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központban. Ezt követően csatlakozhattak a Living Danube Limes Interreg projekt keretében készült Danuvia Alacris római őrhajó köszöntéséhez, a Sugovica part-sétányon. Kötetlen beszélgetéssel és előadásokkal ismertették a projekt csapatok az Interreg programjuk alapelveit és célkitűzéseit, megosztották egymással tapasztalataikat és élményeiket.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00