cover
DANUrB
Térbeli és kulturális stratégiaalkotás a Duna mentén

DANUrB

A KÉK projekt partnerként részt vesz a nemzetközi Danube Transnational Programme-ban:

DANUrB – DANube Urban Brand – egy regionális kapcsolatépítés turizmus és oktatás révén aminek célja a 'Duna' kulturális identitásának erősítése.

Projekt periódusa: 2017.01.01 – 2019.06.30.

A DANUrB kulturális hálózat célja, hogy erősítse a Duna menti régiók kulturális identitását és létrehozzon egy közös 'brand-et', ezzel elősegítse a transznacionális kapcsolatokat és együttműködéseket a Duna mentén úgy, hogy feltérképezi a használatok kívüli rejtett kulturális és társadalmi erőforrásokat. A projekt fő célja egy átfogó térbeli-kulturális hálózat létrehozása, az ún. 'Duna Kulturális Promenád', ami összekötheti a Duna mentén élő közösségeket, egységesítheti az itt zajló turizmust azzal, hogy tematikus túrákat, egységes fellépést, áttekinthetőséget kínál és kiterjeszti a fejlesztési lehetőségeket. A DANUrB elsősorban egy kutatási program, aminek a végén egy stratégia áll össze, de számos eleme van a 3 éves időtartamban ahol nemzetközi kutatótáborok, workshopok, pilot kulturális programok és fesztiválok valósulnak meg az egyre növekvő nemzetközi tudástárra alapozva, a helyi szereplők bevonásával. A projektben több mint 40 nemzetközi szervezet vesz részt 7 országból: releváns egyetemek, kutatási és innovációs intézetek, regionális önkormányzatok, kulturális civil szervezetek, turizmus és piac fókuszú ügynökségek. Ők dolgoznak egy olyan platform létrehozásán, ahol egy fenntartható kulturális és turizmusfejlesztésre irányuló stratégiát alakíthatunk ki, mely bizonyíthatja, hogy egy közös Duna 'brand' hozhat társadalmi és financiális fellendülést egyszerre. A program fontos része, hogy nemzetközi tudástár, tapasztalat és gyakorlat gyűljön össze, amit a fókuszterületeken a helyi adottságok figyelembe vételével ki is próbálunk. A kis helyi közösségekkel, civil szervezettek, kulturális szereplőkkel való együttműködés a Duna menti országokban lehetővé teszi egy közös stratégia kidolgozását, mely a helyspecifikus tapasztalatokon alapszik. Ez biztosíthatja az eredmények használhatóságát, fenntarthatóságát, melyet a Duna Kulturális Promenád létrejöttét, kultúra és regionális turizmus fellendülését hozhatja magával.

DANUrBos programok folyamatosan következőek a KÉKben!

http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danurb

danurb@kek.org.hu

Dávida Eszter

Dávida Eszter

A BME Építészmérnöki Kar végzős hallgatója. 2007 óta a KÉK tagja, 2 évig az KÉK önkéntes csapat koordinátora, több egyetemi szakmai öntevékeny kör és rendezvénysorozat létrehozója. Jelenleg a KÉK student ambassador program vezetője valamint 2012 óta a Pecha Kucha Night Budapest szervezője. Érdeklődése középpontjában az önkéntes csoportok dinamikája, a közösségépítés áll. A Pecha Kucha Night Budapest eseménysorozatain keresztül a kortárs építészet közérthetősége, minél szélesebb körök felé való megnyitása és a társszakmák szorosabb bevonása jelent a szervezőcsapat számára kihívást.

Kádár Bálint

Kádár Bálint

Építész, urbanista, 2003-ban diplomadíjjal végzett a BME Építészmérnöki Karán. A BME Urbanisztika tanszék kutató és oktató munkatársa, PhD disszertációját a városi turizmus mérhetőségének, konfliktusainak, és rendszerszintű fejleszthetőségének témájában védte meg 2015-ben. 2000 óta aktív szervezője a civil építész közéletnek, számos konferencia, workshop, és építészeti vonatkozású esemény szervezője, 2006-ig a memo egyesületben, 2006 óta a KÉKben. Saját építészirodát vezet, számos pályázaton és kiállításon vett részt. Speciális szakterülete a történeti városrészek fejleszthetősége, a turisztikai beruházások urbanisztikai vonatkozásainak tervezése.

Kertész Monika

Kertész Monika

A KÉK alapító tagja és kurátora. Többek között a NYME ATIF Művelődési menedzser szakán és PSZF-en végzett, kurátorként elsősorban a Budapest100, Pecha Kucha Night koordinálásáért felel, valamint a Közösségi kertek program vezetője. Szervez és problémát old meg, pénzügyi és munka-tapasztalatával vezeti a KÉK operatív hátterét. A társadalmi és környezeti kérdések egybefüggő rendszert alkotnak számára, hisz a támogató kapcsolatok szükségességében, hogy Magyarországon az aktív helyi közösségek alapvető változásokat hozhatnak, miközben megismerik az együttműködés, szolidaritás és a bizalom új formáit.

Szakál Anna

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - P 09:00 - 18:00