cover
DANUrB
Térbeli és kulturális stratégiaalkotás a Duna mentén

DANUrB

A KÉK projekt partnerként részt vesz a nemzetközi Danube Transnational Programme-ban:

DANUrB – DANube Urban Brand – egy regionális kapcsolatépítés turizmus és oktatás révén aminek célja a 'Duna' kulturális identitásának erősítése.

Projekt periódusa: 2017.01.01 – 2019.06.30.

A DANUrB kulturális hálózat célja, hogy erősítse a Duna menti régiók kulturális identitását és létrehozzon egy közös 'brand-et', ezzel elősegítse a transznacionális kapcsolatokat és együttműködéseket a Duna mentén úgy, hogy feltérképezi a használatok kívüli rejtett kulturális és társadalmi erőforrásokat. A projekt fő célja egy átfogó térbeli-kulturális hálózat létrehozása, az ún. 'Duna Kulturális Promenád', ami összekötheti a Duna mentén élő közösségeket, egységesítheti az itt zajló turizmust azzal, hogy tematikus túrákat, egységes fellépést, áttekinthetőséget kínál és kiterjeszti a fejlesztési lehetőségeket. A DANUrB elsősorban egy kutatási program, aminek a végén egy stratégia áll össze, de számos eleme van a 3 éves időtartamban ahol nemzetközi kutatótáborok, workshopok, pilot kulturális programok és fesztiválok valósulnak meg az egyre növekvő nemzetközi tudástárra alapozva, a helyi szereplők bevonásával. A projektben több mint 40 nemzetközi szervezet vesz részt 7 országból: releváns egyetemek, kutatási és innovációs intézetek, regionális önkormányzatok, kulturális civil szervezetek, turizmus és piac fókuszú ügynökségek. Ők dolgoznak egy olyan platform létrehozásán, ahol egy fenntartható kulturális és turizmusfejlesztésre irányuló stratégiát alakíthatunk ki, mely bizonyíthatja, hogy egy közös Duna 'brand' hozhat társadalmi és financiális fellendülést egyszerre. A program fontos része, hogy nemzetközi tudástár, tapasztalat és gyakorlat gyűljön össze, amit a fókuszterületeken a helyi adottságok figyelembe vételével ki is próbálunk. A kis helyi közösségekkel, civil szervezettek, kulturális szereplőkkel való együttműködés a Duna menti országokban lehetővé teszi egy közös stratégia kidolgozását, mely a helyspecifikus tapasztalatokon alapszik. Ez biztosíthatja az eredmények használhatóságát, fenntarthatóságát, melyet a Duna Kulturális Promenád létrejöttét, kultúra és regionális turizmus fellendülését hozhatja magával.

DANUrBos programok folyamatosan következőek a KÉKben!

http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danurb

danurb@kek.org.hu

Dávida Eszter

Dávida Eszter

Építész és projekt menedzser, a BME Építészmérnöki Karon végzett 2016-ban. Az építészeten túl érdeklődése központjában az aktivizmus, önkéntes csoportok dinamikája, közösségépítés és a helyi értékekre épülő módszertan kutatás áll. Részt vett több 'alulról építkező' kezdeményezés alapításában melyek a kortárs építészettel összefüggő edukációs, város és design kérdésekre fókuszál, amiben több mint 10 éves tapasztalata van. 2007 óta a KÉK tagja, jelenleg a Pecha Kucha Night Budapest prezentációs eseménysorozat és a DANUrB (Interreg - Danube Urban Brand) program vezetője. E mellett építészként dolgozik városléptékű tervezési és stratágiai projektekben.

Kertész Monika

Kertész Monika

A KÉK alapító tagja és kurátora. Többek között a NYME ATIF Művelődési menedzser szakán és PSZF-en végzett. Szervez és problémát old meg, pénzügyi és munka-tapasztalatával vezeti a KÉK operatív és pénzügyi hátterét. Szívügye az épített környezeti nevelés, hazai meghonosítója az ArchiKids Fesztiválnak. Projektvezetőként a Közösségi kertek koordinálásáért felel. A társadalmi és környezeti kérdések egybefüggő rendszert alkotnak számára, hisz a támogató kapcsolatok szükségességében, hogy Magyarországon az aktív helyi közösségek alapvető változásokat hozhatnak, miközben megismerik az együttműködés, szolidaritás és a bizalom új formáit. A Közösségi Kertek program keretén belül a közösségi kertészkedés módszertanának, jogi hátterének és modelljeinek adaptálásával folytatott szakértői tevékenységével a hazai városi kertészkedés jelentős szereplője és szakértője lett.

Szőke Tímea

Szőke Tímea

Kulturális menedzser, Művészettörténetet és dizájn- és művészetmenedzsmentet tanult. Munkájában az érdekli leginkább, hogy milyen kihívásokkal szembesülünk manapság a különböző kultúrák közötti fúziók világában és hogyan teremthetünk megfelelő feltételeket az együttműködésen alapuló kulturális párbeszédhez. A KÉK-hez 2018-ban csatlakozott a DANUrB (Interreg Danube Urban Brand) projekt koordinátoraként, többek között foglalkozik a Budapest100 módszertan implementációjával a DANurB és URBACT programok keretében. A 2020-as és a 2021-es Budapest100 egyik projektvezetője.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00