cover
Zsebpark
Köztér-fórum
2009.10.3.

Zsebpark

A közterületeken és az üres telkeken zsebparkok kialakítása, a parkolás átalakítása, a biciklis közlekedés elősegítése, az üresen álló telkek, boltok és pincerendszerek hasznosítása, új típusú utcabútorok kialakítása – ezek voltak a résztvevők főbb gondolatai a KÉK – Kortárs Építészeti Központ által szervezett belső-erzsébetvárosi köztér-fórumon. Mintegy ötven érintett és érdeklődő – tolmács, romkocsma-üzemeltető, tanár, grafikus, játékbolt-tulajdonos, képviselő-testületi tag, építész, közgazdász, filmes, városvédő, tájépítész és még sorolhatnánk – jött össze az Elektrotechnikai Múzeumban, hogy újfajta gondolatokat indítson el a városrész köztereiről: miként válthatják fel a felülről jövő tervezést az alternatív kezdeményezések, illetve a lokálisan felmerülő köztér-használati igények. A bemutatásra került példák alapján kiderült, hogy egy-egy zsebpark kialakításában a siker titka mindig a hely szellemének megragadása.

Az esemény dramaturgiáját Roland Gruber (Nonconform - Architektur vor Ort), közösségi tervezésre specializálódott osztrák építész alakította. Az építész-kommunikátor azzal a céllal vett részt az eseményen, hogy elmondja, Ausztriában miként indítanak el egy-egy köztéri projektet az érintettek aktív részvételével. Gruber előadásából kiderült, hogy a Nonconform csapata mindig nyit egy ideiglenes irodát az adott helyszínen és egy háromnapos, komplex eseményen keretében ötletgyűjtést szerveznek a helyi boltokban és kocsmákban, fókuszcsoport-beszélgetéseket folytatnak és munkaközi látványterv-prezentációkat készítenek. Ezt követően már szintetizálhatóak a legfontosabb javaslatok, amelyeket háromdimenziós fotómontázsokon keresztül, közérthető formában mutatnak be több forgatókönyv egyidejű felvázolásával. Egy-egy ilyen folyamat komoly lokális energiákat szabadít fel, aminek nyomon követésére Ausztriában a helyi sajtóorgánumok is felsorakoznak, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a projektek a megvalósítás szakaszába léphessenek.

A Nonconform módszereibe a részvevők is belekóstolhattak. Indításként Zimborás Gábor építész tartott gondolatébresztő prezentációt a zsebparkok témájának felvezetésére. Az előadás elsősorban arra koncentrált, hogy miként válthatják fel a felülről jövő tervezést az alternatív kezdeményezések, illetve a lokálisan felmerülő köztér-használati igények. A bemutatásra került példák alapján kiderült, hogy egy-egy zsebpark kialakításában a siker titka mindig a hely szellemének megragadása. A hazai alternatív kezdeményezések közül említésre került a körfolyosós udvarokat kertté alakító Gang Csapat, a parkolóhelyeket egy-egy napra köztérré alakító PARKing mozgalom, illetve a városban egyre több helyen feltűnő gerillakertészet. Szóba kerültek a 70-es években New Yorkból indult városi kertészet és mezőgazdaság érdekességei, valamint a zsebparkok kialakításának legfontosabb lehetőségei és feltételei.

Soltész Noémi

Soltész Noémi

Építész, Dániában és a BME Építészkarán szerzett diplomát 2004-ben és 2008-ban. Másodmagával 2010-ben alapította meg saját tervező-kivitelező irodáját, a Nanavíziót. Szabadidejében az Izabella Utca Galéria és a Street Art for Housewives Organisation elnökségi tagja. A KÉK Nefelejcs utcai és Szervita téri helyszínén még lelkes aktivistaként és büfésként vette ki a részét a munkálatokból, 2011 óta pedig a KÉK és a Budapesti Építészeti Filmnapok kurátora.

Zimborás Gábor

Zimborás Gábor

Építész, urbanista. A KÉK hőskorában részt vett a szervezet felállításában, a Wonderland európai építészeti hálózattal közös workshopok létrehozásában, köztük a közösségi tervezési projekteket elindító Zsebparkok a Zsidónegyedben projekttel. A KÉK képviselője az EUROPAN Nemzeti Bizottságában. Építészeti tervezéssel, városrehabilitációval és városi ingatlanfejlesztési projektekkel is foglalkozott. 2003 óta vezeti saját tervezőirodáját, a NITEO Projects & Architecture-t. Szabad idejében most épp norvég nyelvtudását tökéletesíti.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - P 09:00 - 18:00