A KÉK

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ független és nyitott kulturális központ és szakmai műhely, amely az építészet oktatását, megismerését és fejlesztését kívánja előremozdítani a lehető legszélesebb szakmai és szakmán kívüli környezetben.

Célunk, hogy megteremtsük a városról való közös gondolkodás és vita nyílt fórumát, és a széleskörű nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tegyük az építészet, városfejlesztés kortárs kérdéseit.

Programjaink folyamatos, kiemelt hazai és nemzetközi figyelmet kapnak. Működésünk első 10 évében közel 500 eseményt szerveztünk, köztük hazai és nemzetközi kiállításokat, konferenciákat, vitaesteket, workshopokat, építészeti túrákat és fesztiválokat - ezeken több, mint 400 000 látogató fordult meg.

Tevékenységünk szerves része az a kutatói és tanácsadói munka, amelyet önkormányzatok és a piaci szféra számára végzünk, elsősorban városrehabilitációs, ingatlanfejlesztési, illetve turisztikai és környezetvédelmi témákban. Mindemellett különböző szakmai hálózatokban, nemzetközi együttműködésekben vállalunk szerepet; kurátoraink publikációin keresztül pedig számos hazai és nemzetközi szakmai médiumban nyilvánítunk véleményt.

A KÉK csapata

SZAKMAI KURÁTOROK

A KÉK kuratóriumának tagjai aktívan segítik az alapítvány munkáját küldetésének megvalósításában. A KÉK programjait, eseményeit, kutatásait a kurátorok kezdeményezik, akik személyesen felelősek egy-egy projekt tartalmi lebonyolításáért.

TANÁCSADÓ TESTÜLET

Bujdosó Attila · Csaba Tímea · Dékány Tibor · Evva Ambrus · Hatvani Ádám · Kiss Ida · Kovács Gergely · Zimborás Gábor

ÖNKÉNTESEK

Bozsik Barbara · Dányi Dani · Koncz Péter · László Panni · Lovász Anita · Nagy Nikolett Alexandra Weichinger Sári · Zsadon Ferenc

KORÁBBI KURÁTORAIK, MUNKATÁRSAINK, ÖNKÉNTESEINK

Bárdossy Krisztina · Boda Judit · Bürger Nóra · Deigner Ágnes · Farkas Zsófi · Fazekas Ildikó · Göbl Gabi · Gyabronka Péter · Huszthy Zita · Károlyi Zsuzsa · Keresztes István · Kiss Gergely · Major Virág · Naszádi Sára · Orosz Ágoston · Orosz Sára · Pongrácz Barbara · Sipos Andrea · Szabó Gyöngyvér · Szamos Bianka · Székács Péter · Szutor Bernadette · Szűcs Petra · Tóth Kati · Turai Balázs · Ungár Fanni · Vass Juli · Weber Zsófi

Tevékenység

Városhasználat, Városrehabilitáció

A KÉK egy évtizede vizsgálja a városrehabilitáció legújabb módszereit, formáit és lehetőségeit. Kutatásaink, konferenciáink, vitafórumaink, konzultációs és fejlesztési programjaink lehetőséget adnak arra, hogy a városmegújítás szereplőinek minél szélesebb körét vonjuk be városnegyedeink újragondolásába. Az üres vagy alulhasznosított telkek és ingatlanok szisztematikus újrahasznosításától a külvárosi közösségfejlesztésen keresztül a kereskedelmi rehabilitációig terjedő tevékenységeink új megoldásokat biztosítanak új városi problémákra.

Fenntarthatóság, Innováció

Korunk egyik legnagyobb kihívása a technológiai innováció szerves integrálása az építészeti és urbanisztikai eszköztárba olyan módon, hogy ne öncélú fejlesztéseket eredményezzen, hanem hozzájáruljon egy fenntartható, reziliens társadalom és környezet megteremtéséhez. A KÉK szakmai eseményeivel, kiállításaival, kutatásaival segíti ezt a folyamatot, mindig szem előtt tartva a tervező és mérnöki szakmák, a döntéshozók és a nagyközönség összekapcsolásának feladatát.

Szakmapolitikai, közéleti tevékenység

A KÉK teljes mértékben elkötelezett a szakmai transzparencia mellett. Vitaestjeink, publikációink, előadásaink, és az általunk kidolgozott pályázati reformok mind azt a célt szolgálják, hogy mind a szakma képviselői, mind a nagyközönség alapos információk segítségével tudjanak véleményt formálni, álláspontokat kialakítani és részt venni a városról szóló gondolkodásban.

A KÉK munkájának folyamatos és meghatározó része a szakmai kapcsolatok fejlesztése a hazai és nemzetközi partnerszervezetekkel, akadémiai és kutató intézményekkel, gyártókkal, fejlesztőkkel, befektetőkkel.

A központ kiadványokat szerkeszt a kiállítások és az előadások anyagairól, kutatási eredményeket és tanulmányokat publikál segítve mindezzel a hazai kortárs építészet nemzetközi ismertségét.

Építészeti kultúra, Közösség-építés

A KÉK egyik legfontosabb küldetése, hogy a nagyközönség számára is megközelíthetővé, érthetővé tegye a kortárs építészet, urbanisztika és design legfontosabb kérdéseit, és hogy közösségi szempontokat érvényesítsen a különböző szakpolitikákban. Fesztiváljaink, kulturális programjaink, előadás-sorozataink, útikalauzaink és városi sétáink segítségével tízezreknek adunk segítséget ahhoz, hogy újszerű, elkötelezett módon tapasztalják meg a városi mindannapokat.

Együttműködésben az olyan hazai felsőoktatási intézményekkel a KÉK szabadegyetem jelleggel rendszeresen tart továbbképzéseket, kurzusokat.

Történet

A KÉK-et 2005-ben fiatal építészek, képzőművészek és civilek alapították. Első központunk 2006-ban nyílt meg a budapesti Nefelejcs utcában. A KÉK látványos sikerei már működésének első évében bebizonyították, hogy friss, problémaorientált és nemzetközileg is releváns programjaival képes új szempontokat nyitni az építészeti és városi nyilvánosságban.

A KÉK működésének első, Nefelejcs utcai fejezete 2008 első felében ért véget, a szervezet ezután az ORCO Property Group tulajdonában lévő, bontásra váró Szervita téri irodaházban nyitott meg újra egy ideiglenes helyszínen, és 2008 végéig a város szívében várta az érdeklődőket.

2015-ben új fejezet kezdődött a KÉK életében. A Bartók Béla úton megnyitottuk Buda első építészeti tematikájú kulturális terét. A KÉK Bartók Béla úton található helyszíne egyszerre működik projektgalériaként és közösségi irodaként.

Szakmai partnerek

Hazai szakmai intézmények, szervezetek, társintézmények

Magyar Építész Kamara · Budapesti Építész Kamara · Magyar Építőművészek Szövetsége · Építéstudományi Egyesület · Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem · Moholy-Nagy Művészeti Egyetem · Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar · Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar · Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet · Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar

Külföldi kulturális intézmények

EUNIC – Európai Kulturális Szervezetek Hálózata · Francia Intézet · Holland Királyság Nagykövetsége · Dán Kulturális Intézet · Goethe Intézet · Japán Alapítvány · Lengyel Intézet

Nemzetközi intézmények

Berlage Institute, Rotterdam · ARCAM – Architectuurcentrum Amsterdam · Architectuur Lokaal · SRTOOM Den Haag · AzW - Architectur Zentrum Wien · Nextroom, Wien · CCEA - Centre for Central European Architecture, Prague · ARCAM – Architectuurcentrum Amsterdam · Architectuur Lokaal · SRTOOM Den Haag · AzW - Architectur Zentrum Wien · Nextroom, Wien · CCEA - Centre for Central European Architecture, Prague · DAZ - Deutsches Architectur Zentrum, Berlin · CIVA - The International Centre For Urbanism, Architecture and Landscape

Médiapartnerek

A10 · ERA21 · Építészfórum · hg.hu · Octogon · Res Publica Nowa

Letölthető dokumentumok

Alapító okirat

Éves beszámolók: 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015

Szervezeti és Működési Szabályzat

© KÉK - Kortárs Építészeti Központ
+36 30 522 5994