cover
Budapest100
Minden ház érdekes!
2011 óta minden áprilisban

Budapest100

A Budapest100 egy rendhagyó, az egész Fővárost megmozgató esemény, amely hagyományteremtő szándékkal indult. Célja elsősorban, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, építészeti értékekre, azokra az emberi értékekre fókuszálva, amelyek minden nap körülvesznek bennünket. A több mint húszezres látogatottságú civil ünnep a százéves budapesti épületek köszöntésére önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető városlakók összefogásával szerveződő program, melynek ötletgazdája az OSA Archívum, projektgazdája a KÉK – Kortárs Építészeti Központ.

A program épp annyira szól a valamikori Budapestről, mint a mairól, a gyakran elhanyagolt, a felismerhetetlenségig szétszabdalt házakról. Az egyre nagyobb érdeklődéssel követett Budapest100 közös gondolkodást kezdeményez a megújulásról, és összetartó lakóközösségek születését ösztönzi.

2013-ban a hamburgi Lebendige Stadt Stiftung díjátadó gáláján, a „Legszebb városi ünnep” témában a Budapest100 rendezvényét a legjobb városi programok egyikeként díjazták. 2014-ben rendezvényünkkel pedig elnyertük "Az Év Önkéntes Programja" Díjat. A The Guardian brit napilap pedig a rendezvényt Európa legjobb kulturális eseményei közt tartja számon.

A két napos esemény megvalósulását évről évre számos szervező, kutató, sajtós és önkéntes lelkiismeretes munkájának köszönhetjük. Korábbi évek együttműködőit és segítőit itt találod.

Csapat

Bödő Anita (sajtókapcsolatok)· Erő Júlia (tartalomfejlesztés 2014-2015) · Fehér Gábor (történeti kutatás) · Horváth Zsuzsa (programkoordinátor 2015) · Kertész Monika (KÉK) · Libárdi Julianna (önkéntes koordinátor 2014) · Nagy Gabi (önkéntes koordinátor 2015) · Németh Nóra (történeti kutatás) · Ránki Júlia (sajtókapcsolatok) · Szerencsés Rita (programkoordinátor 2014)· Tamási Miklós (OSA) · Tolnai-Pálóczy Enikő (történeti kutatás)

Fehér Gábor

Fehér Gábor

Művészettörténetet és kulturális iparágakat tanult az ELTE-n és a BME-n. 2013-ban ösztöndíjjal építészetet hallgatott Berlinben, később a Téreltérítés Munkacsoport működését is segítette. A Budapest100-ban önkéntesként és kutatási koordinátorként is működött. 2014-től kezdődően vesz részt a Filmnapok háttérmunkálataiban.

Horváth Zsuzsanna

Horváth Zsuzsanna

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkarán végzett 2011-ben művészettörténészként. Fő érdeklődési körének a 19-20. századi magyar építészetet tartja. 2013 óta aktív tagja a Budapest100 csapatának, előbb önkéntesként, zonakoordinátorként majd programkoordinátorként gondoskodott a legszebb városi ünnep megvalósulásáról. A Budapest100 tökéletesen tükrözi a „régi épületekhez” való viszonyát: hisz azok jelenkori, aktív használatában, élettel való megtöltésében. A Budapest100 melllett szakmai körök aktív tagja (PÉK – Pázmányos Építészettörténészek Klubja), városi sétákat, szakmai előadásokat tart.

Kertész Monika

Kertész Monika

A KÉK alapító tagja és kurátora. Többek között a NYME ATIF Művelődési menedzser szakán és PSZF-en végzett, kurátorként elsősorban a Budapest100, Pecha Kucha Night koordinálásáért felel, valamint a Közösségi kertek program vezetője. Szervez és problémát old meg, pénzügyi és munka-tapasztalatával vezeti a KÉK operatív hátterét. A társadalmi és környezeti kérdések egybefüggő rendszert alkotnak számára, hisz a támogató kapcsolatok szükségességében, hogy Magyarországon az aktív helyi közösségek alapvető változásokat hozhatnak, miközben megismerik az együttműködés, szolidaritás és a bizalom új formáit.

Kiss Gergely

Kiss Gergely

Építész, urbanista, foreverstudent. 2007-ben a BME Építészkar másodéves hallgatójaként kezdett a KÉK-nek önkénteskedni - többek között fotózni, barkácsolni, büféskedni - majd 2010-től átvette a Városi Séták szervezését. 2011-ben az akkor induló Budapest100 program kapcsolódó sétáit koordinálta, majd 2012-ben a budapesti 100 éves házak ünnepének projektmenedzsere volt. Jelenleg Bázelben dolgozik építészként és tanul építész-mesterszakon. Missziója az általános építészet-esztétikai érdeklődés élénkítése valamint közösségi munkán alapuló projektek megvalósításával társadalmi problémák javítása.

Nagy Gabi

Ránki Júlia

Somlyódy Nóra

Somlyódy Nóra

Független újságíró. Angol és kommunikáció szakon szerzett diplomát 2000-ben a Pécsi Egyetemen, majd 2001-ben történelem szakon a Közép-Európai Egyetemen. Az epiteszforum.hu szerkesztője volt (2004¬-2006), és 2004-től fogva széles körben publikált oknyomozó cikkeket elsősorban városfejlesztésről és kultúrpolitikáról. 2006-2010 között a Magyar Narancs munkatársa volt. A Balkán kapuja? című, a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program visszásságairól szóló könyve a Kalligram Kiadónál jelent meg 2010-ben. 2011-től független újságíró és a közép-európai társadalmi innovációkat támogató SozialMarie program koordinátora a bécsi Unruhe magánalapítványnál. 2014 óta Finnországban él a családjával.

Tamási Miklós

Tornyánszki Éva

Tornyánszki Éva

Designmenedzser, a Kultúrgorilla csapat társ-alapítója és tagja. Kedvenc projektjei a smart city, a low tech és food design területén, illetve társadalmi innovációs stratégiákban testesülnek meg, amelyek a fenntarthatóság és az élmény metszéspontjában állnak. Jelenleg a Design Terminál Kutatási és Képzési vezetőjeként dolgozik. A KÉK Budapest100 elnevezésű civil ünnepének egyik alapító tagja és tanácsadója.

© KÉK - Kortárs Építészeti Központ
+36 30 522 5994