cover
Budapest100
Minden ház érdekes!
2011 óta minden tavasszal

Budapest100

A Budapest100 egy rendhagyó, az egész Fővárost megmozgató esemény, amely hagyományteremtő szándékkal indult. Célja elsősorban, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, építészeti értékekre, azokra az emberi értékekre fókuszálva, amelyek minden nap körülvesznek bennünket. A több mint húszezres látogatottságú civil ünnep a százéves budapesti épületek köszöntésére önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető városlakók összefogásával szerveződő program, melynek ötletgazdája az OSA Archívum, projektgazdája a KÉK – Kortárs Építészeti Központ.

A program épp annyira szól a valamikori Budapestről, mint a mairól, a gyakran elhanyagolt, a felismerhetetlenségig szétszabdalt házakról. Az egyre nagyobb érdeklődéssel követett Budapest100 közös gondolkodást kezdeményez a megújulásról, és összetartó lakóközösségek születését ösztönzi. 2013-ban a hamburgi Lebendige Stadt Stiftung díjátadó gáláján, a „Legszebb városi ünnep” témában a Budapest100 rendezvényét a legjobb városi programok egyikeként díjazták. 2014-ben rendezvényünkkel pedig elnyertük "Az Év Önkéntes Programja" Díjat. A The Guardian brit napilap pedig a rendezvényt Európa legjobb kulturális eseményei között tartja számon. A két napos esemény megvalósulását évről évre számos szervező, kutató, sajtós és önkéntes lelkiismeretes munkájának köszönhetjük. Korábbi évek együttműködőit és segítőit itt találod.

Berzsák Barna

Egyetemi tanulmányait 2016-ban kezdte a BME építészmérnöki karán. A Budapest100 csapatához 2018-ban csatlakozott programszervező önkéntesként, 2019-ben zónakoordinátorként folytatja a munkát. Azt szereti az esemény hétvégéjében, hogy ilyenkor a város egy új oldalát mutatja és az embereknek lehetőségük van arra, hogy kilépjenek a megszokott hétköznapokból, megismerjék egymást és a városukat.

Bodonyi Panni

Szabadúszó illusztrátor és tervezőgrafikus. 2011-től 2016-ig élt Koppenhágában, ahol a mesterdiplomáját is szerezte játék- és interaktív tervezés szakon. Előtte 2010-ben végzett a MOME Tervezőgrafika szakán. Mesekönyvillusztrálás mellett arculattervezéssel és kaidványszerkesztéssel is foglalkozik. A Budapest100 csapatával 2018 óta dolgozik a fesztivál grafikai megjelenésén.

Csaba Enikő

Csaba Enikő

Idegenvezető, közösségszervező, művészeti menedzser. Lelkes világjáró, örök Budapest-szerelmes. A Budapest100-at csodáló látogatóból 2016-ban lett a csapat önkéntese, először programszervezőként, majd zónakoordinátorként, jelenleg a projekt egyik tanácsadója. A Budapest100 egyedisége és egyben a legnagyobb élmény benne az, ahogy a házak megnyitásával nemcsak az épületek múltja derül ki, hanem fokozatosan előkerülnek az emberi történetek is, amelyek mentén a lakók-szomszédok-önkétesek-szervezők és látogatók összekapcsolódnak a jelenben, nem ritkán pedig hosszútávon is együttműködni képes, jövőt formáló közösséggé alakulnak.

Cseh Edina

Településtervezőként dolgozik. Nagyon fontosnak tartja a közösségvezérelt projektek, események kialakítását, melyek élhetővé és élővé teszik a várost, az épületeket, a tereket, összekovácsolják a lakókat és ezért is szereti nagyon a Budapest100-at, aminek lelkes látógatója évek óta. A Budapest100-hoz 2019-ben kutató, fotós és programszervező önkéntesként csatlakozott, 2020-ban pedig zónakoordinátorként fog segíteni.

Horváth Henrietta

2018-ban végzett közösségfejlesztőként az ELTE-n, ekkor csatlakozott a Budapest100-hoz gyakornokként. A kezdeményezés iránti rajongását „Sétától a közösségig” című szakdolgozatának megírása jól példázza, melyben többek között a projekt közösségeket megmozgató erejét tanulmányozta. 2019-ben és 2020-ban zónakoordinátorként, 2021-ben projektvezetőként vesz részt a programban.

Horváth Viola

Büszke Budapest fanatikus. 2019-ben programszervező önkéntesként csatlakozott a Budapest100-hoz, majd 2020-ban már zónakoordinátorként erősítette a csapatot. Hisz az aktív közösségek építésében az adott város méretétől függetlenül, célja az önkéntesség népszerűsítése a fiatalok bevonásával. Szabadidejében szereti sétálva vagy tömegközlekedéssel felfedezni a várost. Szabadúszó marketingesként a kisvállalkozásokra fókuszáló tanácsadáson kívül turistáknak szóló kiadványokon is dolgozik. Legújabb szerelemprojektje - a Budapest100-on kívül - fiatal, munkavállalás előtt álló egyetemisták mentorálása.

Klaniczay János

Klaniczay János

Építész, diplomáját a BME Építész karán szerezte. A Budapest100-on látogatóként rendszeresen részt vett, később városi sétákat szervezett az esemény alatt. Mindig is fontosnak tartotta a helyiek érdeklődésének felkeltését a város tereivel, építészetével kapcsolatban, ő is mindig helyben turista. A KÉK-hez 2014-ben csatlakozott önkéntesként, azóta több programban is részt vett, leginkább a városi séták szervezésében. 2018 óta a Budapest100 rendezvény egyik projektvezetője.

Kosztya Csilla

A BME építész karának harmadéves hallgatója. A Budapest100-ban 2018-ban vett részt először programszervező önkéntesként, 2019-ben zónakoordinátorként erősíti a csapatot. Szereti, hogy ez az esemény összehozza a lakókat, és a sok lelkes érdeklődőt, akik szeretik Budapestet.

Lelkes Szilvi

Pokol Kriszta

Pokol Kriszta

Végzettsége szerint design- és művészetmenedzser, eredetileg szociológus, nagyrészt kommunikációval foglalkozik magyarul és külföldiül. A Budapest100-hoz 2020-ban csatlakozott.

Ránki Júlia

Független rádiós, sajtós, önkéntes. Hol itt, hol ott. Kezdettől a Budapest100-ban.

Sóki Diána

Magyar-német szakon végzett az ELTE-n, kulturális menedzserként dolgozik a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Budapest100-ba 2015-ben kutató- és programszervező önkéntesként kapcsolódott be, jelenleg zónakoordinátorként vesz részt a szervezésben. A rendezvény egyik fontos céljának a kulturális tartalmak közvetítését, a közös alkotást és a közösségi múltfeldolgozást tartja.

Szerencsés Rita

Szerencsés Rita

Design- és művészetmenedzser, szociális aktivista, 2012 óta a Budapest100 szervezői csapatának tagja. 2015 júliusában szerezte meg diplomáját a Moholy- Nagy Művészeti Egyetemen, azóta szabadúszó projektmenedzserként dolgozik többek között a MOME EcoLab szociális design labor kötelékében és a MOME Építészeti Intézetében. 2016-ban a Budapest100 egyik projektvezetője. Leginkább a városi közösségek fenntartásában, a társadalmilag hasznos innovációkban és a hátrányos helyzetűek támogatásában érdekelt.

Szij Barbara

Szij Barbara

Művészettörténészként végzett az ELTE-n. 2012 óta a Budapest100 önkéntes kutatója, 2016 óta a program egyik kutatási koordinátora. Mivel fő kutatási területe a századforduló építészete, és örök szerelmei a régi házak, valamint Budapest városa, ezért nem volt kérdés, hogy részt kell vennie a programban valamilyen módon. A Budapest100-ban szerinte az a legcsodálatosabb, hogy mennyi régi történetet őriznek egy-egy épület falai, és az a legizgalmasabb, ahogy ezekkel a jelenlegi lakók találkoznak és mindannyian hozzájuk tesznek valamit.

Szőke Tímea

Szőke Tímea

Kulturális menedzser, Művészettörténetet és dizájn- és művészetmenedzsmentet tanult. Munkájában az érdekli leginkább, hogy milyen kihívásokkal szembesülünk manapság a különböző kultúrák közötti fúziók világában és hogyan teremthetünk megfelelő feltételeket az együttműködésen alapuló kulturális párbeszédhez. A KÉK-hez 2018-ban csatlakozott a DANUrB (Interreg Danube Urban Brand) projekt koordinátoraként, többek között foglalkozik a Budapest100 módszertan implementációjával a DANurB és URBACT programok keretében. A 2020-as és a 2021-es Budapest100 egyik projektvezetője.

Tornyánszki Éva

Tornyánszki Éva

Designmenedzser, a Kultúrgorilla csapat társ-alapítója és tagja. Kedvenc projektjei a smart city, a low tech és food design területén, illetve társadalmi innovációs stratégiákban testesülnek meg, amelyek a fenntarthatóság és az élmény metszéspontjában állnak. Jelenleg a Design Terminál Kutatási és Képzési vezetőjeként dolgozik. A Budapest100 egyik alapító tagja és tanácsadója.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00