cover
ÁTHIDALÓ
A KÉK ötletpályázata a közterek újranyitásához
2020 június

ÁTHIDALÓ

A KÉK ötletpályázata a közterek újranyitásához

Az ötletpályázat célja, hogy támogassa a közösségi és kreatív kezdeményezéseket, amelyek kapcsolódnak a pandémia által megváltozott köztérhasználathoz. Átalakulóban vannak a városok, így az is, hogy hogyan használjuk ezentúl a közösségi tereket, parkokat vagy épp a saját épületünket.

A megváltozott körülményeket szem előtt tartva egy urbanisztikai- és művészeti pályázatra hívunk mindenkit, aki szívesen gondolkodik velünk a városi terek új, kreatív és biztonságos használatán. Olyan ötleteket és kezdeményezéseket várunk, amelyek megoldást jelentenek a közösségi terek, parkok, épületek biztonságos használatára.

A figyelemfelkeltő, jövőbe mutató és költséghatékonyan, rövid idő alatt megvalósítható, munkákat támogatjuk!

Győzz meg minket, hogy miért a te ötletedet valósítsuk meg a KÉK valamelyik rendezvényén. A kiválasztott kezdeményezéseket, megoldásokat, javaslatokat a KÉK felületein megosztjuk és rendezvényeinken megvalósítjuk, kiállítjuk.

Milyen ötleteket várunk?

Olyan ötleteket várunk, amelyek reagálnak a járvány utáni megváltozott személyes- és köztérhasználatra legyen szó parkokról, városi terekről vagy épp az lakóházatok előkertjéről. Ha az elmúlt hónapokban sokat gondolkodtál azon, hogy milyen eszközökkel lehetne betartani a 1,5 méteres távolságot, hogyan lehetne jobban használni a közeli teret, hogyan kerüljük el a gyógyszertárak, boltok előtt tekergő sorokat vagy épp hogyan lehetne a kedvenc szórakozóhelyed teraszát bővíteni, akkor mindenképp oszd meg velünk és a legjobb ötleteket segítünk megvalósítani. A megvalósítás típusában szabadon gondolkodhatsz, de minden esetben egy térhasználati problémára kell, hogy reagáljon. A kezdeményezés típusa lehet:

 • Művészi/Dekoratív installáció;
 • Térelválasztók, térkialakítások, térlefedések, árnyékolók;
 • Fénytechnika, Fényinstalláció;
 • Közösségi pihenők és bútorok;
 • Térhasználati koncepció, az újragondolt használatot bemutató mini terv;
 • Performansz;
 • Kulturális vagy művészeti program (ötlet)

Irányelvek:

 • Legyen figyelemfelkeltő, egyedi és megvalósítható;
 • A kevesebb néha több elv alapján, az egyszerűséget is értékeljük;
 • Rövid idő alatt megvalósítható
 • Reflektáljon a jelenlegi helyzetre és térhasználatra;
 • Amennyiben szerkezet, vagy installáció: fontos, hogy ne legyen balesetveszélyes, de statikailag biztosított.

Kiknek szól a pályázat?

A pályázók körében nincs megkötés, bármilyen személy vagy szervezet jelentkezhet, akinek van javasalata a megváltozott személyes és köztérhasználatra.

Hogyan jelentkezz?

Egy lényegre törő koncepcióval mutatsd be a kihívást, problémát, amire reflektálni szeretnél és az erre, megoldásként javasolt ötletedet. A kiválasztott kezdeményezések részleteit a második szakaszban a KÉK szakmai csapatával közösen dolgozzuk ki.

Az ötleteket 2020. június 30-ig lehet benyújtani az alábbi űrlap kitöltésével.

https://forms.gle/tqKwUSn4KiWNyfBP7

Dávida Eszter

Dávida Eszter

Építész és projekt menedzser, a BME Építészmérnöki Karon végzett 2016-ban. Az építészeten túl érdeklődése központjában az aktivizmus, önkéntes csoportok dinamikája, közösségépítés és a helyi értékekre épülő módszertan kutatás áll. Részt vett több 'alulról építkező' kezdeményezés alapításában melyek a kortárs építészettel összefüggő edukációs, város és design kérdésekre fókuszál, amiben több mint 10 éves tapasztalata van. 2007 óta a KÉK tagja, jelenleg a Pecha Kucha Night Budapest prezentációs eseménysorozat és a DANUrB (Interreg - Danube Urban Brand) program vezetője. E mellett építészként dolgozik városléptékű tervezési és stratágiai projektekben.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00