cover
Városok a vírus után
Kezdeményezések és települési működés járványok és válságok idején
2020

Városok a vírus után

‘VÁROSOK A VÍRUS UTÁN- Kezdeményezések és települési működés járványok és válságok idején’ jó gyakorlatok adatbázisa

KÉK x MEGAKOM Tanácsadó Iroda x Városkutatás Kft. együttműködésében:

A járvány okozta helyzet mindannyiunkat új kihívások elé állít. A COVID19 következményei számos szektort kényszerítenek újratervezésre és innovációra, ami Magyarországon is tapasztalható, és egyben rég nem látott, széles körű és sokrétű társadalmi összefogást indított el. Az elmúlt hetek hősei az egészségügyi és oktatási dolgozók mellett egyértelműen azok a helyi közösségek és vállalkozások voltak, akik segítséget, szállítást, munkaközvetítést és szállásokat szerveztek, felmutatva egy élhetőbb, felelősebb, optimistább, okosabb városi élet lehetőségét.

A KÉK, a MEGAKOM Tanácsadó Iroda és a Városkutatás Kft. számára kiemelten fontos ezen folyamatok összegyűjtése, megértése és támogatása, mert meggyőződésünk, hogy gyorsan érzékelhető, hangsúlyos és hosszú távú hatással lesznek a városok működésére, gazdaságára, épített környezetére és lakóira egyaránt. Alapvető kérdés, hogy a mostani kezdeményezések energiája, a szereplők nyitottsága és együttműködési készsége miként tartható fent, és hogyan válhatnak a települések működésének tartós, gazdaságilag is életképes részeivé.

A pandémia okozta helyzet számos nehézséget okoz a gazdaságban, az intézményekben és a lakosság életében is. Nehezebb döntéseket hozni és tervezni is, éppen ezért különösen fontosak az egyszerűen adaptálható jó gyakorlatok, illetve a jellemzően helyi kezdeményezések összegyűjtése, ami a láthatóság mellett az együttműködéseket is elősegíti.

Ezt felismerve fogott össze a KÉK, a Városkutatás Kft. és a MEGAKOM Tanácsadó Iroda, hogy a hazai urbanisztika meghatározó szereplőiként mindenki számára hozzáférhető közös felületet teremtsenek a tapasztalatok gyűjtéséhez és megosztásához, megkönnyítve ezzel a városok számára a kihívások és lehetőségek gyors és eredményes kezelését. A hazai és nemzetközi jó gyakorlatok gyűjtéséhez egy folyamatosan bővülő, kereshető adatbázist hoztunk létre. A három szervezet munkatársaival a jövőben is folyamatosan kutatják az új kezdeményezéseket, de természetesen az adatbázis nyitott mások számára is: további a javaslatokat és példákat várunk városaink lakóitól valamint szakmai partnereinktől egyaránt.

Az “VÁROSOK A VÍRUS UTÁN - Kezdeményezések és települési működés járványok és válságok idején” adatbázisunk IDE KATTINTVA érhető el (folyamatosan frissül)

Mit gyűjtünk az adatbázisba?

 • Olyan projekteket vagy kezdeményezéseket keresünk melyeket a vírus okozta helyzet, bezártság vagy kihívás hozott létre;
 • Jó gyakorlatokat, módszertanokat, amelyek másolhatók vagy kiterjeszthetők;
 • Hazai és nemzetközi példákat, helyi, települési és átfogó léptékben;
 • Kiemelten fókuszálunk az átfogó, többszereplős, akár több szektort érintő együttműködésekre, valamint a városfejlesztéshez, városüzemeltetéshez kapcsolódó akciókra;

Hogyan tudsz hozzájárulni? Az adatbázisba bárki küldhet további példát, melyet az info@kek.org.hu-ra elküldve lehet megtenni. Ehhez az adatbázis szerinti adatokat kérjük feltüntetni:

 • Akció / kezdeményezés neve
 • Linkek (honlap, Facebook)
 • Kezdeményezők neve
 • Akció, kezdeményezés származása és helyszíne (honnan indult, hol valósul meg)
 • Rövid leírás

Hogyan használd az adatbázist?

 • A táblázat „I. COVID19xVÁROSOK gyűjtés” elnevezésű fülén található a bővülő adatbázis, melyben a kezdeményezések, jó gyakorlatok találhatóak (egy sor egy jó gyakorlat). Ez már a kutatóink által publikált adatbázis, melyet folyamatosan bővítünk a beérkező példák alapján.
 • Az áttekintést segítve különféle csoportosításokat hoztunk létre: - Szervezet típusa: a szervező, kezdeményező szervezet típusa szerint - Alkategória, címke: tematikus besorolások szerint
 • A táblázat kereshető és szűrhető, tehát a 2-es sorban szereplő adatok szerint könnyedén leszűrhetjük a számunkra fontos példákat.
 • A táblázat ’II. Cikkek, gyűjtemények’ fülére tesszük a releváns átfogó és szakmai cikkeket, valamint a különféle gyűjteményeket, listákat.
 • A táblázat online működik.

_

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00