cover
Városi séták
Hozd el a mérőszalagod!
2008 -

Városi séták

Funkciójukat vesztett középületek, újrahasznosításra váró ipari létesítmények, a városi épített örökség egy építész szemével - a KÉK immár sokadik éve viszi el sikerrel a vállalkozó kedvűeket egy-egy városi sétára. Az alternatív városi séták Budapest kevéssé ismert, ám hihetetlenül izgalmas helyeit, tereit tárják fel, vagy éppen a mindennapokban látott építészeti értékeket mutatja be új szempontok szerint. Az évek során klasszikus városi sétákat, különleges exkluzív épületbejárásokat, és tematikus sorozatokat is szerveztünk. Terveink között szerepelnek régebbi, népszerű sétáink megismétlései, és új tematikák kidolgozása is, de várjuk az ötleteket a varosisetak@kek.org.hu e-mail címre is! Legtöbb sétánkat egyedi alkalomként, exkluzív tartalommal szervezzük meg, aminek időpontját a varosisetak.kek.org.hu honlapon és a KÉK Facebook-oldalán is előre meghirdetjük. Figyeld honlapunkat vagy iratkozz fel hírlevelünkre.

VÁROSI SÉTÁK

A KÉK 2008 óta szervez rendszeresen vezetett városi sétákat szakmai csoportoknak, illetve bárkinek, akik érdeklődnek az építészet és az urbanisztika iránt. Sétáinkat minden esetben építészek és egyéb társtudományok szakértői tartják, akik autentikus módon tudnak az adott tematikáról beszélni. Repertoárunkban megtalálhatók klasszikus belvárosi építészeti séták (Sikerek és kudarcok a belvárosban), egyes városrészeket bemutató útvonalak (Vízivárosi Kortárs séta), adott építészeti stílusok mentén szerveződő témák (Lechner, Lajta és barátai), városépítészeti kérdéseket is feszegetünk (Rehabilitációs séta), és ipari területekre is el szoktunk merészkedni (Csepel Művek séta). Meghirdetett alkalmak mellet gyakran csatlakozunk városi fesztiválokhoz és eseményekhez is, új témák mentén bemutatva az épített környezet sajátosságait. Az elmúlt években részt vettünk többek között a Budapest100-on, a Színházak Éjszakáján, a Csepel Művek: Nyitott Gyárak Hétvégéjén, az ArchiKids fesztiválon és a Bringázz a Munkába! kampány keretei között is szerveztünk túrákat.

Egyéni megrendelésre is készítünk sétát, akár új tematika kidolgozását is vállalva, igény szerint magyar, angol vagy francia nyelven. A séták megszervezéséhez előzetes kapcsolatfelvétel, és időpontegyeztetés szükséges. Sétáink árai a csoport létszámától és a séta időtartamától függnek. Velünk fedezte fel Budapestet a DVM Group, a Brick Visual, a Bánáti+Hartvig építész iroda, a Francia Intézet, a Koreai Kulturális Intézet vendégei, a Pénzügyminisztérium munkatársai, és számos magyar illetve külföldi egyetemi csoport (BME, MOME, CEU, ELTE, Debreceni Egyetem, University of Brighton, University of Ajman, TU Wien, AA School of Architecture, Manchester School of architecture, TU Braunschweig és még sokan mások). Rendszeresen együttműködünk a Guiding Architects Budapest szervezőivel is. Egyéni ajánlatért, kérünk, lépj velünk kapcsolatba a varosisetak@kek.org.hu címen! További információ a Városi Séták honlapján!

ÉPÜLETBEJÁRÁSOK

A KÉK egyik specialitása épületbejárások szervezése. Alternatív bejárásainkat minden esetben az épületet részleteiben ismerő szakértők vezetik. Korábbi években bejutottunk az Országos Villamos Teherelosztó épületébe, a Kelenföldi Hőerőműbe, az Észak-Pesti Kórházba és az OPNI Lipótmezei épületébe is, de az épülő 4-es metró állomásait is velünk láthatták először az érdeklődők. 2020-tól kezdve tematikus sorozatba kezdtünk és a 20. század második felében épült szocialista modernista épületek bejárását szervezzük meg a Velencei Építészeti Biennálé Magyar pavilonjának Othernity kiállításához kapcsolódva. További információ a Városi Séták honlapján!

GIMNÁZIUMOK X KÉK PROJEKT

2019-ben elindítottunk egy kísérleti projektet három budapesti gimnázium részvételével. Az 5 alkalmas workshop sorozat részeként a gimnazista hallgatók megismerkedhettek a városi séták műfajával és saját iskolájuk környezetének épített örökségével. A foglalkozások során elsajátították a városkutatás módszereit, és minden intézmény diákjai saját sétát dolgoztak ki. A gimnázium környezetét tematikusan bemutató sétákat a diákok vezetésével jártuk végig. A séta kivonatából szerkesztett térképes leporellót a gimnáziumok kapták.

Célunk további gimnáziumokban is megszervezni a foglalkozást, hogy minél több fiatal szerezze meg saját környezetének felfedezéséhez szükséges eszközöket. Fontos, hogy ismerjük épített környezetünket, városi séták által pedig könnyen lehet mind a helyi lakosság, mind a városban megforduló turisták figyelmét a helyi értékekre irányítani. Amint jobban megismerjük saját épített környezetünket, jobban fogjuk azt értékelni, szeretni és ezáltal felelősebben és tudatosabban fogjuk ápolni városainkat.

2019-ben résztvevő gimnáziumok: Eötvös József GImnázium Toldy Ferenc Gimnázium Városmajori Gimnázium

Beszámoló az Építészfórumon

MISSZIÓ

A KÉK Városi Séták projektben büszkék vagyunk arra, hogy sétáink kapcsán az épített környezetről szóló diskurzus is aktívabbá tud válni. Páratlan Budapest gyűjtésünknek köszönhetően saját lakókörnyezeted is könnyen felfedezheted. Sétáinkról rendszeresen beszámolnak online hírportálok (Építészfórum, We Love Budapest, Hype & Hyper). Munkatársaink rendszeresen részt vesznek tudományos előadásokon, nemzetközi workshopokon (Jane’s Walk Seminar, Zagreb 2019; AA Visiting School Budapest: The Uncommon Walk 2018; AIA Architecture & Children konferencia Budapest 2019). A KÉK-ben szervezett városi séták kapcsán a BME Urbanisztika Tanszéken doktori kutatás is folyamatban van. Mindig nyitottak vagyunk új együttműködésekre, új projektekre. Írj nekünk!

SÉTÁINK & ÁRAK

Legnépszerűbb városi sétáink rövid leírását megtalálod alább is, de látogass el a KÉK Városi Séták honlapjára, ahol az összes séta mellett további érdekes tartalmat is közzéteszünk. Azonnal foglalható sétáink árai a csoport létszámától és a séta időtartamától függnek. Egy két órás magyar nyelvű séta indikatív ára: 3500 Ft / fő. Minimum csoportlétszám 10 fő. Egyéni ajánlatért, kérünk, lépj velünk kapcsolatba a varosisetak@kek.org.hu címen.

Túráink

Belvárosi sikerek és kudarcok

Pest fejlődésének legfőbb állomásai

A középkori városfal, a legutolsó barokk épület Pesten, párizsi építészeti elemek gipszbe öntve, régi háztömbökbe vágott utcák és passzázsok, régi szép utcákat elzáró modern épületek, romkocsmák… A sétán a középkortól kezdve járjuk végig Pest fejlődésének legfőbb állomásait: megfigyeljük a modernizációs folyamatokat, a nyugati mintákat imitáló épületeket, a beavatkozásokat, amelyek a modernizálódó város szempontjából később tévesnek bizonyultak; és rácsodálkozunk a lehetőségekhez képest meglepő minőségekben megújult terekre.

Időtartam és hossz: 2 óra, 2.5 km

Magyar modernizmus Bel-Budán

A Bauhaustól a kortárs építészetig

A magyar építészeti modernizmus sosem volt olyan szigorú, mint a CIAM vagy a Bauhaus: az építészek mindig egyéni ízzel fűszerezték munkáikat, a német példákhoz képest mindig kicsit mediterránabb, dekoratívabb, játékosabb megoldásokkal dolgoztak. A Várhegy és a Duna által lezárt második kerületben sétálva a modernista trendek által inspirált legkiemelkedőbb épületekre látunk példákat a 30-as évektől napjainkig.

Időtartam és hossz: 4 óra, 4 km

Rehabilitációs séta

Városrehabilitáció a 8. és a 9. kerületben

A séta két, egykor rossz hírű történelmi külvároson: a Ferencvároson és a Józsefvároson keresztül vezet, a rehabilitáció két típusára is példát mutatva. Az útvonal első szakaszán a számos díjjal elismert Ferencvárosban járunk, ahol közel két évtizede zajlik a tömbrehabilitáció: a rossz állagú lakóházak helyére újak épülnek, a lakóközösségek azonban többnyire megmaradnak. Az Üllői út túloldalán, a Józsefvárosban más eszközökkel zajlik a megújulás: a Corvin Mozi és a Szigony utca között teljesen új sétány és negyed épül. A túra végső állomása a fejlesztés alatt álló Leonardo Kert, amely egyike a KÉK által kezdeményezett közösségi kerteknek.

Időtartam és hossz: 4 óra, 4 km

Szecesszió Budapesten

Lechner, Lajta és barátaik. A magyaros szecesszió nyomában

Eredj a magyar szecesszió legnagyobb építészeinek nyomába: fedezd fel Lechner Ödön, Lajta Béla és mások ismert és kevésbé ismert munkáit a Városligetben! A séta a Széchenyi Fürdőnél ér véget, ahol kipihenheted a barangolás fáradalmait.

Időtartam és hossz: 4 óra, 5 km

Városi séta a Vízivárosban

A budai vár alatt elterülő Víziváros Buda egyik legrégebbi városrésze, mely a történelem során folyamatosan fejlődött. Így a mai napra a török időktől a barokk és neo irányzatokon keresztül, a huszadik századi modern és a kortárs stílusokig számos építészeti alkotás található itt. A különböző irányzatok, trendek, történelmi korszakok szerves együttélése remek lehetőséget biztosít a magyar építészettörténet rövid áttekintésére, a séta során pedig Víziváros a hétköznapok rohanásában nem szembetűnő részleteinek megismerésére is alkalom nyílik.

Időtartam és hossz: 2,5 óra, 3 km

Személyre szabott séták

Lépj velünk kapcsolatba!

Kívánságra megrövidítjük vagy épp meghosszabbítjuk bejáratott útvonalainkat. Repertoárunkban számos vidéki uticél és kész túraterv található. Profi túravezetőink egyetemi tanárok, gyakorló építészek, művészettörténészek és urbanisták, akik szívesen állítanak össze személyre szabott útvonalakat.

_

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00