cover
Újbuda Városfejlesztés

Kapcsolat

Újbuda Városfejlesztés

A Kortárs Építészeti Központ Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának szakmai partnereként segíti a kerület új Településfejlesztési Koncepciójának tervezését. A munkát a Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft készíti, a KÉK véleményezi és moderálja a munkát, biztosítva, hogy Újbuda érdekei és a civil-szakmaik vonalon felmerült városépítészeti szempontok mindenképp teljesüljenek az új Koncepció megalkotásakor.

ÚJBUDA KULTURÁLIS VÁROSFEJLESZTÉS

A Bartók Béla út és környékének fejlesztésével Újbuda Önkormányzata 2005 óta foglalkozik. Ennek egyik eredménye az Újbuda Kulturális Városközpont (KVK) fejlesztési koncepciója, mely 2015 óta az Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) része. A KVK program célja egy kulturális főutca létrehozása Újbuda belvárosában, amely nem csak a kerületrész bővülő funkcióira, de az arculatára is hatással van. Jól érzékelhető az itt élő-, tanuló vagy dolgozók számára, hogy egy új városrész alakult ki a Bartók Béla út belvárosi szakasza körül. Újbuda Önkormányzatának megbízásából végzett kutatásunk ezen kerületrész használatára és funkciójára fókuszál, az organikusan épülő arculat felmérésére, amely ezáltal tudatosítható és szakmailag formálható, valamint a közterületek állapotára és megítélésére fókuszál. A KÉK 2019-ben egy átfogó felmérést készített az érintett terület ‘Kulturális és kreatívipari vállalkozásairól Szentimrevárosban és Lágymányoson’, melynek területi lehatárolását vettük alapul a mostani felmérés esetén is.

Kulturális és kreatívipari vállalkozások Szentimrevárosban és Lágymányoson’ felmérés területi lehatárolása, 2019.

A kutatás során kvalitatív és kvantitatív módszereket alkalmaztunk, mely alapján készült egy helyzetfeltáró és javaslatokat tartalmazó kutatási összefoglaló:

A kutatás során, a témakörök mentén 4 hipotézist vizsgáltunk:

  1. Új negyed születik: A Kulturális Városközpont fizikailag is értelmezhető, meghatározható a határa.
  2. Működik Újbuda belvárosa, mint gyalogos – 15 perces – városrész.
  3. Kulturális negyedként tartják számon a kerületet használók.
  4. Élhető városnegyed alakult ki, a kulturális szolgáltatások és gyalogosbarát fejlesztéseknek köszönhetően.

_

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00