TÁJTÉKA
A Balaton-felvidék intelligens tájhasználati eszköztára

TÁJTÉKA

A program a KÉK – Kortárs Építészeti Központ projektje, mely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében, a Balaton-felvidéken valósul meg, 2021-2023 között.

A projekt célja

A projekt célja, hogy párbeszédet indítson a Veszprém-Balaton-felvidék régió intelligens tájhasználatával kapcsolatban, összekapcsolja és segítse az ebben érdekelt helyi vállalkozókat és lakosokat, újonnan beköltözőket és ide rekreációs céllal érkezőket.

Intelligens tájhasználat alatt a fenntartható életformákat és gazdálkodási gyakorlatokat, a hagyományok adaptív változásait és fenntartását, a kísérletező szemléletet és a generációkon átívelő együttműködéseket értjük.

Felkutatjuk és láthatóvá tesszük a régió tájhasználatának jellegzetességeit, a példaértékű gyakorlatokat és a közösségek szerepét. Helyi közösségekkel dolgozunk együtt és a közös tapasztalatokból mintaprojekteket alakítunk ki.** A gyakorlatban használható javaslatokat és eszköztárat készítünk** itt élőknek, beköltözőknek és ide látogatóknak. Célunk, hogy ezeken keresztül bemutassuk és ötleteket adjunk arra, hogyan lehet ma kötődni egy történeti tájhoz, és egyben fenntartható és megújulni képes életmódokat és közösségi tájhasználati gyakorlatokat kialakítani.

A projekt célközönsége

 • Aktív helyi szereplők – EKF résztvevő települések aktív kulturális szereplői, innovatív vállalkozók, döntéshozók, olyan helyiek, akik rendelkeznek jó gyakorlattal, másolható történettel a tudatos tájhasználat terén
 • Időszakos helyi szereplők – Szezonálisan itt lakók, potenciális ideköltözők
 • Látogatóközönség – a Balaton-felvidék alkalmi tájhasználói, turisták, EKF-közönség
 • Szakmai közeg – a tudományos és szakmai élet szereplői a turizmus, vidékfejlesztés, agrárinnováció, kulturális örökség területeiről

A projekt szakaszai, időzítése

A két éven át futó projekt három szakaszra osztható:

I. periódus (6 hónap): Feltérképezés, kutatás és elemzés szakasza. A fókuszban lévő közel negyven településen található minták, jó gyakorlatok és helyi szereplők feltérképezése, kutatási és felmérési eredmények elemzése, ezek alapján javaslatok összeállítása. Ebben a periódusban elindul a TÁJTÉKA eszköztár összeállítása is.

II. periódus (6 hónap): Kulturális együttműködési program kialakítása. Az I. periódus
eredményei alapján kiválasztjuk a programok helyszíneit, a résztvevő partnereket (helyi szereplők, vállalkozók és közösségek) és kidolgozzuk velük a következő periódus tartalmát és eseményeit.

III. periódus (13 hónap): Implementáció, programok megvalósítása és adaptálása. A kiválasztott településeken, az aktív helyi szereplőkkel együtt megvalósítunk 26 eseményt. A projekt záróeseményén mutatjuk be a végleges TÁJTÉKA eszköztárat is.

A várt eredmények 2023-ra

1. TÁJTÉKA eszköztár kialakítása (online és nyomtatott publikációk):

 • Balaton-felvidék jövőkép (I. kötet)
 • Balaton-felvidék welcome pack (II. kötet)
 • Balaton-felvidék toolkit (III. kötet)

2. A táj innovátorainak támogatása:

 • 5 kapacitásfejlesztő workshop/képzés
 • 2023-ban záró workshop, amelyen a folyamatot, történeteket, tanulságokat lehet rögzíteni és publikálni

3. Programhálózatok kialakítása:

 • Mentorprogram 10 alkalmas képzéssel

4. Tájhasználók hálózata:

 • 10 db szakmai közösséget összehozó program (workshop, networking esemény, meetup, vita, kirándulás)
 • 2023-ban a eszköztár bemutatásán, a projekt záróeseményén szakmai találkozó, a programsorozat utolsó állomásaként

5. Pilot események, bemutatók:

 • Balaton-felvidéki séták
 • Játékos Balaton-felvidék – gyerek- és családi programok
 • Építő tájmegőrzés – workshopok, építő- vagy kutatótáborok
 • Porták és pincék ünnepe – házak és közösségek ünnepe a régióban
 • A teljes régióra kiterjedő esemény, amely 2023-ban valósul meg

A projekt utóélete

A projekt kiemelt célja a programok és együttműködések fenntarthatóságának megteremtése, hogy a megkezdett folyamatok a projekt lezárultával is tovább éljenek. A kutatásra és feltérképezésre épülő kiadvány mindenki számára használható eszköztár és módszertani gyűjtemény lesz. Az események eredményei és módszertanai publikusak és transzparensek lesznek, ezzel elősegítve és támogatva a folytathatóságukat és átvételüket.

A bemutatható eredmények között számos olyan anyagot, dokumentumot készítünk, melyek későbbi EKF városok számára is példaértékűek és adaptálhatóak lesznek.

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

_

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00