cover
New European Bauhaus

Kapcsolat

New European Bauhaus

“Formáljuk együtt a fenntartható, élhető jövőt!” - A KÉK is csatlakozott a New European Bauhaus kezdeményezéshez

Milyen Európában szeretnél élni a pandémia után? Mit jelent a fenntartható, esztétikus és mindenki számára nyitott város 2021-ben? A New European Bauhaus (NEB) kezdeményezés célja egy élhető, inkluzív, minőségi élményekre és esztétikai alapelvekre alapozott, mindenki számára megfizethető, fenntartható, körkörös gazdaságra épülő európai életforma közös megteremtése. Fókuszában az élhető környezet megteremtése áll. A kezdeményezés a European Green Deal leképezése a társadalom számára, amely hidat képez a művészet, a kultúra, valamint a tudomány, a technológia között, továbbá a különböző generációk összekapcsolását és az össztársadalmi mobilizáció fejlesztését célozza.

Kulcsszavak: inkluzivitás – esztétikum – fenntarthatóság

De mi is ez a kezdeményezés tulajdonképpen?

Azt mindenki tapasztalja, hogy a járvány számos gazdasági, társadalmi területen okoz válságot vagy nehézségeket, miközben zajlanak egyéb folyamatok is, melyek befolyásolják a városaink változását (klímaváltozás, energiagazdálkodás, lakhatási és élelmiszeripari problémák stb.). A pandémia így rákényszerít minket arra, hogy áttervezzük a meglévő gyakorlatokat és rendszereket, más szemszögből is vizsgáljuk meg a lehetőségeket. A New European Bauhaus ennek a közös gondolkodásnak ad egy átfogó tartalmi keretet, mely meghatározza a következő évek EU-s programjait és irányelveit.

A NEB tehát egy olyan mozgalom, ami többféle eszközt is használ, hogy a lehető legtöbb európai lakoshoz, intézményhez és vállalkozóhoz jusson el:

 • a NEB egy fórum ahol bárki ötleteket vagy javaslatokat oszthat meg,
 • a NEB egy óriási átfogó közösségi tervezés ahol a program további szakaszát az első időszak közös eredményei határozzák meg,
 • a NEB egy iránymutatást adó program ami keretezi majd a jövőbeni pályázatokat,
 • a NEB lehetőség arra, hogy átgondoljuk a városaink, környezetünk jövőjét.

Platform, ahol lehet kísérletezni ötletekkel, ahol szorosabbra fűzhető az elméleti és gyakorlati szakemberek közötti kapcsolat és együttműködés. Kapcsolat a tudomány és a technológia, valamint a művészetek és a kultúra világa között, amely összetett társadalmi problémákat közös tervezéssel kíván orvosolni. Fórumot biztosít magánszemélyeknek, szakembereknek, vállalatoknak és intézményeknek, hogy együtt megvitassák, hogyan tehetjük a holnap élettereit megfizethetőbbé és hozzáférhetőbbé.

Magyarországról már több partner is csatlakozott a kezdemézéshez, köztük a KÉK - Kortárs Építészeti Központ is, aki a szakma partnerségen túl a New European Bauhaus nagyköveteiből álló kerekasztalban is részt vesz. A kerekasztal szereplői a különféle szakmai hátterük alapján kerültek kiválasztásra; a KÉK esetében Dávida Eszter építészként, urbanistaként a DANUrB+ nemzetközi programban közösségfejlesztéssel foglalkozik, így ezt a szemléletmódot képviseli a programban.

A New European Bauhaus kezdeményezés három fázisból áll:

Tervezés: 2021. január–június, az intenzív „aratás” ideje, hozzászólások begyűjtése, nyitott végű folyamat; ez a kokreáció új megközelítést képvisel az Európai Bizottság munka módszerében. Nagy számú, interdiszciplináris és kollektív tudás begyűjtése a cél. Megvalósítás: 2021 szeptembere, a begyűjtött információk kiértékelése, öt kulcsterület meghatározása, pályázati források hozzárendelése, felhívások kiírása. Terjesztés: tervezetten öt experimentális NEB-projekt megvalósítása, különböző EU-országokban.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így összegezte a kezdeményezés vízióját videóüzenetében: „Minden kreatív elmére szükségünk van – designerekre, művészekre, tudósokra, építészekre és polgárokra –, hogy sikerre vigyük a New European Bauhaus kezdeményezést.”

neb

Hogyan csatlakozhatok?

1, VEGYÉL RÉSZT A KÖZÖSSÉGI TERVEZÉSBEN - KÜLDD EL AZ ÖTLETED VAGY PROJEKTED!

Az első fázisban (2021. január-június) a ‘közösségi tervezés’ első szakaszában zajlik a javaslatok és inspirációk gyűjtése, aminek a keretében három kategóriában várnak javaslatokat, hozzászólásokat lokális és globális léptékben:

 • létező projektek, inspiráló példák, ötletek, javaslatok, problémafelvetések;
 • vitaanyagok, kiáltványok, beszélgetések;
 • cikk, tanulmány, kutatás.

Feltölthetők egyéni elgondolások, illetve workshopok, kerekasztal-beszélgetések stb. eredményeként, közösségileg kialakított elképzelések. Fontos, hogy nem csak kiforrott koncepciók, hanem merész ötletek, felvetések, jövőképek gyűjtésére, égető kihívások megfogalmazására is van lehetőség.

2, JELENTKEZZ A NEW EUROPEAN BAUHAUS DÍJRA

Léptéktől függetlenül pályázhatsz 10 meghirdetett kategóriában megvalósult munkával vagy megoldási javaslattal:

 • New European Bauhaus Awards: példaértékű, megvalósult projekttel lehet pályázhat bárki a meghirdetett témakörökben.
 • New European Bauhaus Rising Stars: 30 év vagy az alatti fiatal tehetségek pályázathatnak koncepció ötlettel!
 • 15-30.000 eurós díjazás jár a nyerteseknek
 • Beadási határidő: 2021. május 31.

A KÉK együttműködő partnerei:

 • Magyar Formatervezési Tanács (BEDA − Európai Designszervezetek Szövetsége, a NEB hivatalos partner szervezetének tagja)
 • MOME Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

A folyamatosan érkező hírekért és részletekért keressétek honlapunkon az AKTUÁLIS menüpontot.

A New European Bauhaus hivatalos honlapja

A gyakran ismételt kérdések jegyzéke

_

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00