cover
KÉK Mentorprogram

KÉK Mentorprogram

Az építészet nem csak a tervezést és a kivitelezést jelenti. Egy város nem csak épületek, utak és emberek szövevényes kapcsolata. A KÉK-ben nyitottak vagyunk az ötletekre, a változatosságra és a tenni akarásra.

A KÉK mentorprogram az épített környezet, a vizuális kultúra és a modern város témái köré szerveződő fejlesztő és közösségi program, ezen témák iránt érdeklődő és tenni akarók számára. A mentorok és a meghívott előadók a KÉK szakmai tanácsadói, projektvezetői és kurátorai. A mentorcsapatnak egy olyan képzést állítottunk össze, amely ideje alatt valós projektekben próbálhatják ki magukat miközben megvitatjuk a kortárs építészet és város kihívásait. A csapatok a mentorok segítségével különféle feladatokat kaptak, ahol minden esetben a cél az elméleti tudás mellett a gyakorlati megvalósítás és tapasztalatszerzés.

A mentorprogramon való részvétel ingyenes, nincs korosztályhoz kötve, illetve szakiránytól függetlenül várjuk a lelkes jelentkezőket.

Az alábbi témaköröket járjuk körül a képzés során:

  • várostervezés - Budapest kihívásai, okos városok,
  • fenntartható rendszerek - városok és a fenntarthatóság
  • edukáció - vizuális környezetünk megértése
  • szakmai kurátori munka - kiállítások, kulturális események
  • építészeti írás, újságírás
  • participativ - közösségi – tervezési technikák szakmai networking, közösségépítés

2023-ban is a KÉK projektvezetői lesznek mentorok. A mentorok listája HAMAROSAN!


TÖRTÉNET

2019-es Mentorprogram

2019-ben a programra a résztvevőket nyílt felhívás alapján választottuk ki, nem csak építész hallgatók jelentkezhetnek, hanem bárki, aki érdeklődik a kortárs építészet és város aktuális problémai, felvetései iránt. A kiválasztott 20 fős csapat 5 csoportban dolgozott együtt az év során, ami kétheti intenzív találkozókon és külön konzultációkon keresztül valósult meg.

A KÉK szakembereinek mentorálása mellett, a fiatal szakmabeliek interdiszciplináris projekt csapatokat alkotva együtt dolgozhattak egy-egy a fenntartható városokat érintő problémán az év során. A fiatal pályakezdőket a leginnovatívabb gyakorlatokkal és technikákkal ismertettük meg, ezáltal szakmai partnereink is egy nagyfokú motiváltsággal rendelkező célcsoporttal kerülhetnek közvetlen kapcsolatba.

A mentorok 2019-ben a KÉK projektek vezetői (Budapest100, Pecha Kucha Night Budapest, Városi Séta, Shared Cities, DANUrB, Trust your Architect!): Balázs Bálint, Dávida Eszter, Klaniczay János, Köves Bálint, Libárdi Julianna és Szőke Tímea de velünk voltak a KÉK kurátorai is: Kádár Bálint, Kertész Monika és Szemerey Samu.

2022-es mentorprogram

2022-ben a Mentorporgram a Covid miatt elmaradt KÉK15 születésnapi évadjához kapcsolódott illetve zárta le az ünnepi sorozatot.

A KÉK úgy döntött, hogy a program során exkluzív betekintést tesz lehetővé a fiatalok számára, azzal hogy meghívja közéjük a szakma válogatott képviselőit három közös eszmecserére. Ezek a KÉK15 programsorozatból a Covid19 hatására elmaradt témákat dolgozták fel, az alábbi három címmel: Változások a városfejlesztésben; Rendszerváltás az építészetben; Közösségek szerepe a közhelyeken túl. A témák három csütörtöki estén valósultak meg; a vezetett, de szabad véleménycsere során olyan szakmai fórum valósult meg mely ritkán történik ilyen magas részvételi szám mellett. A Chatham House szabályai szerint tabuk és korlátozások nélkül mindenki elmondhatta a gondolatait anélkül, hogy ez kikerülne a nyilvánosság elé. Büszkék vagyunk, hogy ilyen neves társaságokat fogadhattunk otthonunkban, és hasznosnak érezzük a kezdeményezést - egy olyan alkalom alakult ki, ahol rendszeresen összegyűlünk és a sok munka mellett időt szánunk arra, hogy találkozzunk, megismerjük egymás gondolatait, megvitassuk, mi történik most körülöttünk.

Ezen felül a programban résztvevők a KÉK különböző projektjeiben dolgoztak közel fél éven keresztül. A 2022-es mentorprogramban az alábbi projekteken dolgoztak mentoráltak: Budapesti Építészeti Filmnapok, BB1012 - azaz a KÉK projektgalériája, Budapest100, Ráday Mihály Emlékkonferencia, Enying Zöld Város, Trust Your Architect!, Pecha Kucha Night, Közösségi Kertek, Makettfesztivál

_

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00