cover
ArchiKids_ VárosÁlmodók

ArchiKids_ VárosÁlmodók

A közel húszéves tapasztalattal rendelkező londoni Open City által évről-évre nagy sikerrel megrendezendő ARCHIKIDS fesztivál (http://www.archikids.org.uk/) mintájára, a KÉK - Kortárs Építészeti Központ Budapesten is szeretné meghonosítani az építészet, város, vizuális- és környezeti nevelés fókuszú családi fesztivált, ArchiKids_VárosÁlmodók elnevezéssel, melynek neve is elárulja, hogy első sorban a jövő generációival kezdeményez párbeszédet.

A KÉK ingyenes interaktív, vizuális kultúra és épített környezeti nevelés fókuszú családi fesztivál keretében építészeti családi aktivitást kínál a Főváros legfontosabb építész-szakmai szervezetek helyszínein (KÉK, MÉSZ, FUGA), mint a program zónák kiindulási pontjai, emellett Budapest utcáin, terein, műtermekben, szokatlan urbánus helyszíneken. A fesztivál arra ösztönzi a fiatalokat, hogy fedezzék fel épített környezetük, a csodálatos épületeket és az építészet által generált egyéb tevékenységeket, kapcsolódási pontokat, aktivitási lehetőségeket. Építészek, mérnökök, művészek, designerek, múzeumpedagógusok, diákok és önkéntesek bevonásával, játékos és készségfejlesztő programokon keresztül (városi túra, kreatív alkotó műhelymunka, térképes kutatópálya, stúdió látogatás, versenyek, stb.) élhetik meg a résztvevők azon köztereket, helyeket, ahol együtt élünk, dolgozunk és játszunk.

Egy olyan nyitott fesztivált kívánunk létrehozni, mely az építészetet és a vizuális nevelést szabadon, befogadó módon kínálja a felnövekvő új generációnak. Ösztönözni szeretnénk a fiatalokat, hogy szélesítsék látókörüket, lássanak túl a közvetlen lakókörnyezetükön, ismerjék meg a várost és annak működését. Az alkotótevékenység segítségével pedig olyan gyakorlatra tehetnek szert a fiatalok és szüleik is, melyet a későbbiekben is alkalmazhatnak épített környezetünk folyamatos megismerésére. Teret nyitunk az innovatív gondolkodásnak és gyakorlatnak, hogy a jövő generációjának játékos módon oktassuk a várost. Ez az egyedülálló oktatási platform lehetőséget nyújt kicsiknek és nagyoknak inspirációk, ötletek, tanácsok révén a város jobb megértéséhez, a fenntartható urbánus életmódhoz. Mind a COVID miatt csökkentett őszi és a terveink szerint kibővített 2021 tavaszán megrendezésre kerülő, egésznapos esemény során 3 központi és számos külső helyszínen tervezünk programot az érdeklődőknek. A workshopokhoz alapanyagot, eszközt szeretnénk biztosítani. A fesztivál programjainak lebonyolítóit és helyszíneit pályázat keretében választottuk/-juk ki, a benyújtott foglalkoztató programokat szakmai zsűri bírálta el.

Hogyan tudjuk partnerként kezelni a gyerekeket a városi tér alakításában? Hogyan irányítsuk figyelmüket közvetlen környezetük megfigyelésére, tudatos értékelésére? Milyen struktúrák makett szintű megépítésével tudjuk tovább érzékenyíteni eddigi téri tapasztalataikat? Ezekre a kérdésekre velük közösen keressük a választ a KÉK szervezésében immár másodjára és harmadjára megvalósuló, kibővített programon. Azt gondoljuk, felelősségünk van abban, hogy a gyerekeket emlékeztessük az építés alapvető emberi igényére – hogy ne vesszen ki játékaink, és így gondolkodásunk eszköztárából. Minden építészet ami tér és ahhoz, hogy a gyerekek érdeklődése elmélyedjen benne, nincs másra szükség, mint újra építésre hívni őket. Mindez olyan mögöttes összefüggésekre képes irányítani a figyelmet, ami egy érzékenyebb, szociálisabb, tudatosabb létre ad lehetőséget már gyerekként is és így remélhetően környezetükért felelősebb, aktívabb városlakókká válnak.

_

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00