Zsugorodó Városok a KÉK-ben!

  • 2022. március 24.
  • Böjthe Emőke

Március 24-én 19:30-tól mutatják be a KÉK-ben a Zsugorodó városok - Stratégiák és módszertanok a zsugorodó városok vonzóképességének növelésére című könyvet. A könyv szerzői: Alföldi György, a BME Építészmérnöki Kar dékánja, Balázs Bálint, az ELTE doktorandusza és Kurucz Olívia, a BME doktorandusza, illetve Balizs Dániel, a BME Urbanisztika Tanszékének munkatársa. A bemutatót követően a kiadvány megvásárolható a KÉK közösségi irodájában.

Milyen nehézségekkel kell megküzdenie egy csökkenő gazdasági-társadalmi lehetőségekkel rendelkező városnak? A TERC könyvkiadónál megjelent „Zsugorodó városok – Stratégiák és módszertanok a zsugorodó városok vonzóképességének növelésére” című könyv Közép-Európa csökkenő városaival kapcsolatos tapasztalatokat és a városok által bejárt sajátos utakat vizsgálja. A könyvből módszertanok ismerhetőek meg, melyek reagálnak a különleges városfejlesztési, városrendezési helyzetekre.

A könyv kitüntetetten a városokkal foglalkozó szakemberek számára hasznos. Célja, hogy eligazodási utakat, követhető tervezési elveket és stratégiákat mutasson fel számukra, ha településük a társadalmi-gazdasági javak csökkenésének fázisában van. Az egyes fejezetek a nemzetközi szakirodalomból kiindulva bevezetik a hazai építészeti, tájépítészeti, településtervezői oktatásba és a szakmai praxisba a zsugorodó városokkal kapcsolatos gondolatokat – ismertetve a világ számos pontján mára alapvetésként kezelt „shrinking city” témakört.

A könyv hazai és nemzetközi példákat mutat be: olyan városokat, amelyek megélték vagy most élik meg ezt a helyzetet. A példák a városok fejlődési-változási folyamatait veszik végig, hangsúlyozva a változások jeleit, illetve a változtatás lehetőségeit és motorjait. Az „Eszköztár” fejezetben kiemeli azokat az eszközöket, amelyek a nemzetközi gyakorlatban segítettek a zsugorodással való együttélésben és erőt adtak a kilábaláshoz.

A könyv hivatalos bemutatója 2022. március 24-én lesz a KÉK-ben 19:30-as kezdéssel, amelyet egy 16:00 órától kezdődő játékos workshop előz meg, ahol a játékosok gyakorlati alkalmazás során ismerhetik meg a könyv használatát.

Kiadja a TERC Kft., 2021.
A könyv szerzői: Alföldi György, Balázs Bálint, Balizs Dániel, Kurucz Olívia, Sárkány Csilla.
Szerkesztő: Alföldi György
Lektorok: Jelinek Csaba PhD, Bajtai Zoltán, Dobosné Gerzsenyi Judit
A könyvet tervezte: Kurucz Olívia

A könyv március 31-ig - a készlet erejéig - megvásárolható nyitvatartási időben a Kortárs Építészeti Központban 5.800,- Ft értékben. Lehetőség van előrendelésre is a helyszin@kek.org.hu e-mail címen, ahol átvétellel kapcsolatos tájékoztatásra és időpont egyeztetésre is van lehetőség.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00