2021. július 6.

// Újra KÉK Városi Séták! A hosszú téli álmot követően mostantól heti rendszerességgel jelentkezünk tematikus építészeti sétákkal és exkluzív épületbejárásokkal. Figyeljétek a http://varosisetak.kek.org.hu oldalt, és a KÉK facebookját, vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre, nehogy lemaradjatok!

// A tavalyi nagy sikerű eseménysorozat új lendületet vesz és a nemrég megnyílt Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának, az Othernity-nek a középpontjába helyezett 12 budapesti épületbe enged betekintést.

// Az 1967-ben épült OTP toronyház főként mérete, illetve környezetével való viszonya miatt megosztó épület. A Budapesti Lakásépítő Vállalat által kivitelezett modern toronyház valóban kirívó, a budai vár alatt húzódó szűk völgyben található magasház megértése azonban nem lehetetlen. A Buda ostromakor jelentős károkat szenvedett területen több, a toronyházhoz hasonló pontház megépítésére született terv, de csupán Boross Zoltán épületterve valósult meg. A 60-as években gazdasági, esztétikai, funkcionális és politikai motivációi is voltak a főváros budai oldalán a magasház-építkezés megkezdésének. Az Országos Takarékpénztár Nemzeti Vállalat építkezése egy 14 emeletes óriást eredményezett hagyományos vasbeton szerkezettel , mészkő és alumínium borítású homlokzattal, továbbá acél díszítésekkel, amelyeket később eltávolítottak. Első lakói számára lakásonként erkély, korszerű és igényes belsőépítészeti kialakítás, panorámás tetőterasz biztosította a komfortot; ez utóbbi élménye a bejáráson résztvevők számára is biztosított lesz. //

// Sétavezető: Kelecsényi Kristóf művészettörténész, építészeti szerző //

// Regisztráció az alábbi linkre kattintva: https://forms.gle/q8ZABUymyRNUyN8N6

// Épületbejárás ára: 3500Ft (diák 2500Ft)

// Maximum létszám: 30 fő. A sétán való részvételhez védettségi igazolvány szükséges. A séta során kérjük a járványügyi szabályok betartását. A belső terekben maszk viselése kötelező.

// További információ és regisztráció a Városi Séták honlapján: http://varosisetak.kek.org.hu/portfolio/otp-toronyhaz/ //

// A bejárásokról bővebben: http://varosisetak.kek.org.hu/othernity-bejarasok/ //

// A Velencei Építészeti Biennálé magyar programjának, az Othernity-nek hivatalos honlapja: http://othernity.eu //

// Fotó: Fortepan / Kádas Tibor, illetve Esti hírlap 1963/12/23 //

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00