2021. június 12.

// Újra KÉK Városi Séták! A hosszú téli álmot követően mostantól heti rendszerességgel jelentkezünk tematikus építészeti sétákkal és exkluzív épületbejárásokkal. Figyeljétek a http://varosisetak.kek.org.hu oldalt, és a KÉK facebookját, vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre, nehogy lemaradjatok!

// A tavalyi nagy sikerű eseménysorozat új lendületet vesz és a nemrég megnyílt Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának, az Othernity-nek a középpontjába helyezett 12 budapesti épületbe enged betekintést.

// A szezon első épületbejárásának helyszíne a Szabó István tervei alapján 1979-ben épült Külső-Kelenföldi Református templom!

// Sétavezetők: Juhász István építész, belsőépítész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója és Hartmann Gergely, építészmérnök, kutató, építészeti szakíró. Gergő kiemelt kutatási területe a 20. századi építészettörténet, azon belül is a szakrális építészet.

// Regisztráció: https://forms.gle/mtmsjeQfbAHZGggm7 Séta ára: 3500 Ft (diák 2500 Ft). Maximum létszám: 30 fő. A sétán való részvételhez védettségi igazolvány szükséges. A séta során kérjük a járványügyi szabályok betartását. A belső terekben maszk viselése kötelező.

// A Külső-Kelenföldi Református Egyházközség temploma 1979-1981 között épült az Ybl-díjas Szabó István tervei alapján. A Corvin Áruház második világháború utáni felújítását, a farkasréti Mindenszentek Plébániatemplomot, valamint a Szervita téri parkoló- és irodaházat is jegyző építész meglehetősen formabontó szakrális létesítményt álmodott meg. A helyi legendák szerint a környékbeli lakosok látva a furcsa vázszerkezetet, eleinte rakétakilövő-állomásnak vélték. A geodézikus kupolákból álló szerkezet alapvetően a pavilon- és csarnoképítészetben elterjedt formaképzés, amelyet Szabó különleges módon új kontextusba emelt. Az alumínium-lemezekkel borított templomhoz egy, a Szentháromságot ábrázoló, hajlított acélcsövekből készült, Bartha Zsuzsa keze nyomát viselő térplasztika is tartozik, mintegy helyettesítve egy valódi harangtornyot. A templomba belsejében a fehér fémszerkezet tekintetünket az épület mennyezetén található, hatalmas hatszögű nyílásra irányítja. Az égre nyitott, óriási ablak a szerkezet indusztriális jellege ellenére szakralitást kölcsönöz a térnek.

// A bejárásokról bővebben: http://varosisetak.kek.org.hu/othernity-bejarasok/

// A Velencei Építészeti Biennálé magyar programjának, az Othernity-nek hivatalos honlapja: http://othernity.eu

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00