2021. március 29.

A DANUrB-platform gyűjti össze a kulturális és történelmi örökség jó gyakorlatait

A februári, harmadik DANUrB+ partnertalálkozó eredményeinek köszönhetően újraindult a DANUrB-platform, és készen áll, hogy összegyűjtse a Duna-menti régiók jó gyakorlatait a kulturális és történelmi örökség megőrzésének, bemutatásának témaköréből. Az online meetingen 19 partnerszervezet több mint 60 tagja vett részt, összesen hat országból. A korábbi DANUrB-projekt eredményeként a honlapon már elérhető 450 helyi érték, jó gyakorlat. A DANUrB+ projekt célja, hogy ezt a számot tovább növelje, és az összegyűjtött értékeket minél szélesebb közönség számára elérhetővé tegye, népszerűsítse.

Az online megbeszélés fő témáját a naptár átszervezésének szükségessége és a projekt megvalósításával kapcsolatos kihívások jelentették, hogy a COVID-19 járvány milyen hatással lesz a projekt céljaira és a határidőkre.

Bemutatásra került a DANUrB + Atlas munkaverziója, amely demográfiai, gazdasági, térbeli és morfológiai térképeket tartalmaz a Duna-menti településekről. Az úgynevezett „Duna Kulturális Sétány” mellett folytatódik a nemzetközi, határokon átnyúló és regionális projektek gyűjtése.

Az előző DANUrB projekt folytatásaként három vadonatúj PocketGuide túra indul. A résztvevők megismerhették a DANUrB+ filmekkel kapcsolatos munka előrehaladását, az iskolai programokat, az egyetemi projekteket, az érdekelt felek közötti együttműködést és a „DANUrB+ Minőségi Címke” létrehozását. Bemutattak néhány jó gyakorlatot és partnerséget Magyarország és Szlovákia között, például a tematikus parkokat és az EGTC-ket.

A megbeszélés során egy külön egyeztetésen bemutatásra került a DANUrB platform. Az új felület használatával és funkcióival egy rövid tréningen ismerkedhettek meg a partnerek.

A DANUrB + projekt 2020 júliusában indult az alulhasznosított kulturális örökség és erőforrások újjáélesztésére, a Duna-menti periférikus és határ menti régiókban. A projektet a 2014–2020 közötti Interreg Duna Transznacionális Program társfinanszírozza. A várható eredmény a helyi erőforrások fejlődés és a nemzetközi turisztikai vonzerő növelése.

A projektet az Európai Unió alapjai (ERFA, IPA) finanszírozzák.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00