2023. április 3.

Lakótelepek élete

Lakhatási kérdések a '60-as évektől napjainking

A Trust your Architect következő kerekasztal-beszélgetésén a budapesti, második világháború utáni lakótelepek múltját, jelenét és jövőjét vizsgáljuk. Foglalkozunk a lakótelep-építés négy évtizedes történetével, illetve a lakótelepek fizikai és társadalmi státuszában ebben az időszakban bekövetkezett változásokkal. Ezen belül külön érintjük, hogy a rendszerváltást követően milyen relatív státuszba kerülnek ezek a lakótelepek, illetve hogy a társadalmi változások hogyan tükröződnek a lakótelepek struktúrájának változásaiban.

Mik voltak azok a problémák, amik már a 60-as években, az építéskor és használatbavételkor jelentkeztek? Melyek a specifikusan 21. századi kihívások akár állagmegóvással, megújítással, újragondolással kapcsolatban? A társadalmi, építészeti és urbanisztikai problémák milyen módon függnek össze, vagy következnek egymásból? Fenyegeti-e még bármely lakótelepet az elszegényesedés, hanyatlás, gettósodás veszélye, vagy már csak javuló tendenciákat látunk városzszerte?

A József Attila lakótelep tényleg kiemelkedően élhető terület, és ha igen, mi kellett ehhez? A Havannának még mindig rossz híre van, és korábban felfogható is volt egyfajta szegregátumként, de mi a helyzet ma? Sikerült-e működő városrészt kialakítani a Káposztásmegyeri lakótelepből annak ellenére, hogy az építését soha nem fejezték be a rendszerváltás miatt? A mostani tendencia és kereslet alapján milyen jövőt jósolhatunk a lakótelepeknek?

És nem utolsó sorban, mi a helyzet a lakóparkokkal? Felfoghatjuk őket bármilyen szempontból a lakótelepek utódjaként? Építészetileg csak silány megoldásokat találunk, vagy vannak pozitív példák is? A lakóparkok tömeges építése javított bármit a lakhatási válságon? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ vendégeinkkel.

Vendégeink:

//Balla Regina Phd

// Dr. Alföldi György DLA

// Smiló Dávid

moderátor: Werk Zsuzsi

A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány anyagi támogatásával valósul meg. Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap és a Graphisoft támogatásával valósul meg.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00