2023. május 30.

Faltól falig - Építészeti bűnmegelőzés és az utca művészetének társadalmi szerepe

//Budapest 150 programsorozat keretében megvalósuló 4. kerekasztal-beszélgetés

„Képzelj el egy várost, ahol a graffiti nem illegális, egy várost, ahol bárki rajzolhat, amit csak akar. Ahol minden utcát millió szín és szó áraszt el. Ahol soha nem unalmas buszmegállóban várakozni. Egy várost, ami olyan, mint egy buli, ahová mindenkit meghívtak, nem csupán az ingatlanügynököket és az üzletembereket. Képzelj el egy ilyen várost, és ne támaszkodj a falnak – még nem száradt meg.” /Banksy, Wall and Piece, 2005, London/

Az idilli város képe sokat foglalkoztatja a különböző tudomány- és művészterületek képviselőit, mindenki megfogalmazza a saját elképzelését a témában, de vajon gyakorlati szemszögből nézve a városi tereink tervezésekor milyen szempontok szerint folyik a tervezés, hogy ideálisan nézzen ki az adott város és a benne lévő épületek-terek kapcsolatai? A biztonság és a használatbavétel kiemelt fontosságú, mint ahogy azt már az 1980-as évek New Yorkjában is megállapította James Q Wilson és George Kelling kriminológusok. Kidolgozták a „Törött Ablak Elméletét”, ahol kimondják, hogy kapcsolat van a bűnözés látható jelei, a vandalizmus, az utcai erőszak és a társadalom általános hanyatlása között. Ha a törött ablakot nem cserélik ki, megjelenik a graffiti, a szemét, megnő a bűncselekmények száma és az elhanyagolás láthatóvá válik.

Egy egyszerű ablaküvegcsere megoldást hoz a problémára vagy ez ennél összetettebb kérdés? Az egyértelmű, hogy a graffitit, mint utcaművészeti szubkultúrát a vandalizmussal azonosították annak idején. Hogyan változott ez a felfogás napjainkban és milyen társadalmi szerepet hordoz? Honnan indult a mozgalom és hová tart?

Budapesten belül építészeti- és nem-építészeti léptékkel hogyan tudjuk formálni lakókörnyezetünket, azért, hogy biztonságos és élhető környezet teremtsünk magunk körül és milyen társadalmi hatása van az utca művészetének ezekben a terekben? Erre az összetett témára megkerestünk különböző tudományterületekből képviselőket, egy tájépítészt, egy bűnügyi szakértőt és egy graffitiművészt, akik a saját perspektívából tudják velünk megosztani gondolataikat a témáról, Budapestről, és a nagyvilágról.

meghívott vendégek:

// Árvay Márton

// Dallos Endre

// Reith Anita

moderátor: Sánta Dóra

A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány anyagi támogatásával valósul meg. Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap és a Graphisoft támogatásával valósul meg.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00