2023. február 13.

TYA 2023 tavaszi félévének témája

Az életünk szerves része, foglalkoztat az állapota, meghatározzuk és meghatároz minket, magában hordozza múltunkat, jelenünket, jövőnket, és mindenkinek van véleménye arról, hogy működhetne jobban, mi az?

Sok minden lehet ilyen, mi most éppen a városra gondoltunk. A Trust your Architect! következő, “Várostervezés és építészet” című évadának kerekasztal-beszélgetésein arra keressük a választ, hogy milyen is a város, miből és kik építik fel, mik a döntéshozatal szempontjai, valamint, hogy hol jelenik meg ezekben a folyamatokban az építész. Hogyan alakították az egyes történelmi, politika és társadalmi események, döntések és igények a környezetünket.

Milyen társszakmák segítik egymást a várostervezés komplex folyamataiban? Kinek mekkora súlya, felelőssége van a minket érintő változásokban? Mit tehetünk mi a magán- és szakmai életünkben, hogy segítsük a megfelelő irányba mutató fejlődést? Milyen trendek figyelhetőek meg itthon és a nagyvilágban?

A 2023 tavaszi félév négy alkalmával bemutatjuk a város egyes rétegeit, érdemes lesz velünk tartani:

  • Budapest a 150 éves város
  • Városi köztér- és zöldfelület-fejlesztés, köztérhasználat, reprezentáció
  • Infrastruktúra - városi érhálózat és ideghálózat
  • Gegek a városban

Budapest a 150 éves város

A beszélgetés alkalmával Budapest példáján keresztül mutatjuk be a várostervezés folyamatát és buktatóit. Szeretnénk, ha fővárosunkat egy másik oldaláról is megismernétek. Arra vállakozunk, hogy lerántsuk a leplet az orrunk előtt heverő, de nem annyira egyértelmű összefüggésekről. Hogyan alakult ki a városszerkezet a mindenkori politikai akarat és az egyes reprezentációs szándékok hatására a milleniumtól kezdődően? Honnan számoljuk a tudatos várostervezést, mik voltak az első döntések ennek szellemében? Hogyan változik a városszövet, vagy éppen mi vet gátat ennek?

Értekezünk továbbá a mai Budapest helyzetéről, a városzservezés döntési mechanizmusairól. Mi a város? Hogyan épül fel? Milyen a jövő városa? Jó irányba haladunk? Mik a szempontok, milyen érdekek ütköznek döntéshozatalkor? Hogyan lehet az egyes ügyek mögé politikai/ társadalmi elfogadottságot szerezni? Nem utolsó sorban pedig hogyan és mikor jelenik meg az építész ebben a folyamatban.

Vendégeink:

  • Benkő Melinda, a BME Építészmérnöki Kar Urbanisztika Tanszék habil. egyetemi docense
  • Takács Ákos építész, a MOME oktatója, “A város másik oldalán” podcast szerkesztő-műsorvezetője, a MÓKEMBÉ kollektíva egyik alapítója
  • Zubreczki Dávid szakíró, építészeti mesemondó, az Urbanista blog alapítója, az “Auditórium” podcast szerkesztő-műsorvezetője

Moderátor: Werk Zsuzsi (KÉK)

esemény borító képe: Fortepan_9602 / Fortepan

A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány anyagi támogatásával valósul meg.

Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap és a Graphisoft támogatásával valósul meg.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00