2021. július 8.

// Július 10-én ismét jön a Séták Éjszakája, ahol délutántól késő éjszakáig lehet elveszni máskor bezárt budapesti kapualjak mögött, és felfedezni a főváros ismeretlen oldalát. A közkedvelt budapesti városi séták szervezői, a Hosszúlépés.Járunk?, az ImagineBudapest és a Budastep a KÉK – Kortárs Építészeti Központtal kiegészülve ismét összeálltak, hogy együtt, közösen számtalan sétával örvendeztessék meg a városi felfedezőket, az örök kíváncsiakat, a saját otthonukat, környezetüket jobban megismerni vágyókat, és azokat, akik nem csak a turisztikai ajánlókból ismernék meg a fővárost.

// Mi az a szocreál? Milyen szimbólumokat rejt az 50-es évek építészete? Hogyan lehet egy épületegyüttes “tartalmában szocialista, formájában nemzeti” Budapesten? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a KÉK legújabb városi sétáján, ami a Séták Éjszakáján debütál. A séta során megismerkedhetünk a kor építészeti vitáival, a háború utáni építkezések történetével és a lakótelepek kialakulásának okaival is. A Kerepesi úti lakótelep a Róna utcától az Örs Vezér teréig nyújtózik, az 50-es éves második felében megépült épületegyüttes városépítészeti léptékben és építészeti minőségében is a magyar szocialista realizmus egyik legszemléletesebb példája. Cour d’honneur-ök, reliefek, mozaikok, antik utalások és egy kibontakozó szociális program történetét fogjuk feltárni. Fedezzétek fel velünk a szocreált!

// Sétavezető: Klaniczay János, építész. a KÉK Városi Séták projektvezetője, a BME Urbanisztika tanszék doktorandusza

// Helyszín: Kerepesi úti lakótelep

// Regisztráció: https://forms.gle/tiFJT7X5CUCzS2ix8

// Séta ára: 3500 Ft (diák 2500 Ft). 1000Ft kedvezmény a kutatásban való részvételért! Maximum létszám: 30 fő. A sétán való részvételhez védettségi igazolvány szükséges. A séta során kérjük a járványügyi szabályok betartását. A belső terekben maszk viselése kötelező.

// A “Lakótelepek” séta egy új sorozat első felvonása, amely a BME Urbanisztika tanszéken folytatott doktori kutatás részét képezi. A sorozat részeként 50-es és 70-es években épített szocialista lakótelepek építészeti tartalmának mérésére teszünk kísérletet. A kutatásban való részvételhez az OsmAndMaps mobil alkalmazáson keresztül szükséges fényképeket készíteni a séta során, gps adattal ellátott képeket létrehozva. A séta után a képeket meg kell osztani Klaniczay Jánossal. A fényképek kizárólag tudományos célokra lesznek felhasználva, geo-lokációs adatok és tartalmi elemzések útján. 1000Ft kedvezmény a kutatásban való részvételért!

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00