2022. június 10.

 • Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár - Ötpacsirta Szalon
 • 1088 Budapest, Ötpacsirta utca 4.
 • további info

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ együttműködve Budapest Főváros Önkormányzatával 2022. június 10-én konferenciát szervez Ráday Mihály emlékére, amelyet június 11-én Örökségséták kísérnek.

2021-ben elhunyt a magyar örökségvédelem civil szférájának legendás alakja, Ráday Mihály. 30 éven át futó tévéműsorával (Unokáink sem fogják látni…) nézők millióihoz szólt. Az 1982-ben általa alapított Budapesti Városvédő Egyesülettel számos várostörténeti értéket – legyen szó házakról, kandeláberekről vagy kovácsoltvas kapukról – mentettek meg a pusztulástól.

A KÉK egyik fontos célja, hogy megteremtse a városról való közös gondolkodás és vita nyílt fórumait. Feladata, hogy a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tegye az építészet, a városfejlesztés kortárs kérdéseit, amelynek kiemelt fontosságú része a történeti örökségről folytatott párbeszéd.

A szakmai párbeszéd mellett a Ráday által képviselt ismeretterjesztő szellemiség jegyében a konferenciát követő szombaton, június 11-én, Ráday Mihály születésnapján városi sétákra invitáljuk az érdeklődőket.

A konferencián és a sétákon való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, a résztvevők száma korlátozott.

Regisztráció az Emlékkonferenciára

A Sétanap programja és regisztráció az Emlékkonferencia programja után.

Ráday Mihály Emlékkonferencia Program

10.00 - 10.15: Érkezés, regisztráció

10.15 - 10.45 Megnyitó

 • Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója
 • Kádár Bálint, a Kortárs Építészeti Központ elnöke
 • Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere

A 15-20 perces előadásokat mindhárom szekcióban panelbeszélgetés követi.

10.45 - 12.30: Első szekció Aktivizmus és műemlékvédelem. Ráday életműve és öröksége

Szekcióvezető: Nagy Gergely

Előadók:

 • N. Kósa Judit újságíró, helytörténész
 • Erő Zoltán építész, Budapest főépítésze
 • Koszorú Lajos építész, Város Teampannon

Ráday Mihály életműve megkerülhetetlen része a magyar örökségvédelemnek. 30 éven át futó tévéműsorával nézők millióit szólította meg, hatására városvédő egyesületek sora alakult határon innen és túl, és tevékenysége nyomán számos egyedülálló kötettel gazdagodott az épített örökségről szóló kiadványok sora. A múlt - különösen a dualizmus kori Budapest - értékeinek változatlan formában történő megőrzéséhez való törhetetlen ragaszkodása miatt azonban számos alkalommal került szembe az örökségvédelem szakmai diskurzusaival.

12.30 - 13.30: Ebédszünet

13:30 - 15.15: Második szekció Hogyan jutottunk idáig? Történeti örökség kérdése Budapesten

Szekcióvezető: Smiló Dávid

Előadók:

 • Kovács Dániel művészettörténész, Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ
 • Vukoszávlyev Zorán építész, BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék
 • Dévényi Tamás építész, Budapesti Műhely

Az örökségvédelem mindenkori legfontosabb kérdése - és egyben a diszciplína eredője -, hogy mit tekintünk örökségnek, azaz védelemre, megőrzésre érdemesnek. A történeti, főként épített örökségben ott van a múlt lenyomata, az “örökség” szó pedig feltételezi, hogy “valami régi”-ről van szó, de a kor mint tényező nem elégséges szempont. Szemmel láthatóan bizonytalan az a határ, ami kijelöli, hogy mit és miért tekintünk e kategória részének, és számos, nem pusztán tudományos szempont befolyásolja ezt a diskurzust.

15.15 - 15.45: Kávészünet

15.45 - 17.30: Harmadik szekció Új horizontok felé: Örökségvédelem kortárs kontextusban

Szekcióvezető: Winkler Nóra

Előadók:

 • Bőczén Árpád építész, kulturálisörökség-menedzser, Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
 • Klaniczay János építész, Kortárs Építészeti Központ/BME Urbanisztika Tanszék doktorandusz
 • Szemerey Samu építész, Kortárs Építészeti Központ

Az “Unokáink sem fogják látni…” 2010-es beszüntetése óta eltelt 12 évben számos új, városi örökséggel foglalkozó civil kezdeményezés látott napvilágot, megsokasodtak a városiséta-cégek, és egyre több a tematikus social media oldal, blog és egyéb médiafelület. Amellett, hogy a laikus közönséghez hogyan jutnak el a szakmai eredmények, diskurzusok, fontos kérdés, hogy a médiának milyen szerepe lehet a kanonizációban és ezzel együtt a közízlés formálásában, milyen egyáltalán a média és az építész szakma viszonya.


Ráday Mihály Örökségséták

Ismeretlen Budapest - A város látható és láthatatlan rétegei

Sétavezető: Vincze Miklós újságíró, 24.hu Titkos társaságok, belvárosi felhőkarcolók, egy csipetnyi Moszkva, csodatevő szobor, városi legendák és furcsa, de igaz történetek egész sora – a 24.hu újságírója, a Csengery Antal-díjas Vincze Miklós tolmácsolásában.

Időpont: 2022. június 11. 10:00

Séta hossza: 2 óra

Maximum létszám: 25 fő

Regisztráció

Szocreál, brutalizmus és szocmodern – veszélyeztetett fajok Újbudán

Sétavezető: Bartha Dorka újságíró, Én Budapestem

Utáljuk? Rajongunk érte? Értjük? Látni se akarjuk? Egyáltalán minek mi a neve? Egy korszak építészete, amiről mindenkinek markáns véleménye van – a sétán Újbuda II. világháború utáni középületeit fedezzük fel az 50-estől a 80-as évekig. Vajon lehet sikeresen új funkciót találni nekik, vagy a mai igényekre alakítani őket? Nyom nélkül el kell tüntetni őket vagy műemléki védelmet érdemelnek?

Körbejárjuk, miért ennyire megosztó ez a korszak – akár vitatkozhatunk is, miért ilyen ellentétes a szakma és a laikusok véleménye róla. Kívül-belül megnézünk és megpróbálunk megérteni épületeket, és a cél az, hogy a 2 órás séta után kicsit mindenki más szemmel nézzen ezekre a sokszor utált, „ronda betonkocka” épületekre.

Időpont: 2022. június 11. 14:00

Séta hossza: 2 óra és 4 km

Maximum létszám: 25 fő

Regisztráció

A Szabadság tér története

Sétavezető: Zubreczki Dávid író, újságíró

Ráday Mihály a Magyar Televízió munkatársa volt, melynek a székháza a Szabadság téren állt. Ennél izgalmasabb környéket talán nem is választhatott volna magának munkahelyül: rengeteg olyan átalakulás helyszíne volt ez a tér, amelyben a város történelme szó szerint vagy szimbolikusan is megjelenik. Átalakítások, bontások, építések és rengeteg izgalmas műemlékvédelmi beavatkozás figyelhető meg itt, egészen kis területen. A másfél órás séta alatt komótosan bejárjuk a teret és megvizsgáljuk annak szerkezetét várostörténeti és tájépítészeti szempontból, megnézzük, hányféle építészeti stílus jelenik meg rajta, és persze számba vesszük a képzőművészeti alkotások erdejét is.

Indulási időpont: 2022. június 11. 17:00

Séta hossza: 1,5 óra

Maximum létszám: 30 fő

Regisztráció

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00