2023. augusztus 31.

Power of Possibilities – az INOTA Fesztivál inspirációs fóruma a használaton kívüli (gyár)területek funkcióváltó lehetőségeiről

Gondolatébresztő diskurzusok 2023. augusztus 31-én délelőtt 11-től délután 5 óráig az Inotai hőerőmű melletti művelődési házban.

Hogyan válhatnak a technológiai innovációkra építő kulturális tartalmak és regionális értékek területi korszerűsítések motorjaivá? Miért kiemelten fontos cél a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban, hogy korábbi funkciójukat elvesztett épületek, gyárak, közintézmények vagy – mint esetünkben - erőművek, új, kulturális funkciót teljesítve szülessenek újjá? Vajon milyen régió-, város-, és ingatlanfejlesztési újítások katalizátora lehet az éppen egy ilyen kiemeleten izgalmas helyszínen, az egykori Inotai Erőmű területén, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként létrejövő első INOTA Fesztivál? Az augusztus 31-én megrendezésre kerülő Power of Possibilites inspirációs fórum ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ hazai és nemzetközi jó példákon keresztül, jövőbe mutató és reálisan megvalósítható víziókat bemutatva.

Az Inotai Hőerőmű területén található Béke Művelődési Ház olyan moderált kerekasztalbeszélgetéseknek, neves külföldi és magyar szakemberek szakmai előadásainak ad otthont, melyek célja, hogy különböző tudásterületeket aktivizáló párbeszédek születhessenek az inotai gyárkomplexumhoz hasonló, használaton kívüli indusztriális területek kulturális és ipari célú hasznosítási lehetőségeiről. A konferencia meghívott vendégei olyan hatékonyan adaptálható stratégiákat mutatnak be, mint a funkcióváltó épülethasznosítás, a kreatív tartalomfejlesztés, a reindusztralizáció, az emlékezetkutatás és az edukáció.

A Kortárs Építészeti Központtal együttműködésben szervezett Power of Industries panelben a résztvevők megismerhetik az 1983-ban Brüsszelben alapított Trans Europe Halles európai hálózat működési stratégiáját, melynek tagjai olyan kulturális intézmények, amik városlakók és művészek kezdeményezésére alakultak. A szövetség fő célkitűzése az alternatív kultúra támogatása és az indusztriális épületek revitalizálása. A győri Torula és a pécsi Zsolnay Negyed pedig megosztják tapasztalataikat arról, hogyan segíthetik a különböző rehabilitációs törekvések új funkciók kialakítását és üzletileg is fenntartható működési modellek kidolgozását a perifériára szorult városrészekben.

A nemzetközi előadók által fémjelzett Power of Creativity szekcióban olyan legendás lengyel, cseh és német audiovizuális fesztiválok alapítói és szervezői lépnek színpadra, mint a krakkói Unsound, a prágai Lunchmeat Festival, a berlini CTM - Festival for Adventurous Music and Art és az amerikai-németországi tengelyen működő Happy Locals. Prezentációikban rávilágítanak arra, hogyan élesztheti újra a kreatív ipar az indusztriális tereket és milyen megoldásokkal válhat újra attraktívvá egy-egy elhagyatott helyszín vagy terület.

Katona Csaba, Várpalota alpolgármestere, a tematikus városi sétákat szervező TÚRAJÓ és az Inotai Hőerőmű területét üzemeltető Almásfüzitői Asset Management KFT képviselői az INOTA Fesztivál megálmodóival közösen pedig arról fejtik majd ki véleményüket, hogy milyen jövőképet rajzolhat az örökségkutatás és helytörténet a rozsdaövezetekbe álmodott kreatív kezdeményezések számára, valamint hogyan kapcsolható össze a fenntartható ingatlankezelés modelljében a műemlékvédelem, az állagmegóvás és a társadalmi felelősségvállalás a sajátos helyi adottságok, a megőrzendő és fejlesztendő területi értékek mentén.

Az inspirációs fórum tematikus szekciói mellett a Béke Művelődési Ház csarnokában archív felvételekből és filmrészletekből készült videóinstalláció, valamint a TÁJTÉKA kutatási anyagából készült adatvizualizációs tárlat várja a látogatókat. A Balaton-felvidék intelligens tájhasználatának eszköztárát fejlesztő program a régió örökségével és jövőjével foglalkozik.

Az esemény védnöke Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere.

  • Meghívott előadók: Mat Schulz, Kuba Pesek, Dimitri Hegemann, Oliver Baurhenn, Raffai Csilla, Katona Csaba, Kálmán Mátyás, Hutvágner István, Antal Sebestyén, Rechnitzer Zsófia, Hummel Márk, Tiffany Fukuma

  • Moderátorok: Szemerey Samu, Kovács Dániel, Varga G. András, Kovács Andrea

  • Kreatív menedzsment: Let it Be! art agency

  • Együttműködő partnerek: Kortárs Építészeti Központ, Várpalota Város Önkormányzata, TÚRAJÓ, Almásfüzitői Asset Management KFT

  • Támogatók: Francia Intézet, Cseh Centrum

Bővebb információ: https://inotafestival.hu/

Programfüzet: https://issuu.com/powerofpossibilities/docs/hu_inota_de_form_1_

Facebook: https://www.facebook.com/inotafestival

Instagram: https://www.instagram.com/inotafestival/

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/604372164869503

Teaser: https://youtu.be/kbcvJsYmGT4

Jegyek: https://link.cooltix.com/InotaFestival

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00