PLAY/ACT nemzetközi workshop hét

  • 2023. május 1.
  • Kovács Krisztina

Egy hetet töltött Budapesten a PLAY/ACT nemzetközi csapata. Április 26-án a Kortárs Építészeti Központ projekt galériájában kezdődött a képzés, ahol a Spanyolországból, Portugáliából, Olaszországból és itthonról érkezett egyetemisták a taktikai urbanizmusról és kisléptékű városi beavatkozásokról tanulhattak.

A hét során a projekt résztvevői különböző előadásokat hallhattak a témában többek között Polyák Leventétől (Eutropian) valamint Gerencsér Lillától és Győrfi Dánieltől (Rév8) de a KÉK munkáját is jobban megismerhették Szőke Timea, a PLAY/ACT budapesti projekt vezetőjének előadásából. Az előadások mellett nem volt hiány gyakorlati foglalkozásokból sem, összesen négy különböző kreatív workshopon vehettek részt a Budapestre látogató hallgatók.

Kurucz Olívia a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Urbanisztika Tanszékének doktori hallgatója a közösségi bevonás és a gamification eszközeire mutatott be jó példákat majd a hallgatók részt vehettek az általa fejlesztett participációs társasjátékban is.

Bubla Éva “Site specific art projects and sensing the city” workshopjának középontjában az a kérdés állt, hogy a látáson túl hogyan és mivel érzékeljük a várost. A tapintás, hallás és szaglás került az általa vezetett városi séta középpontjába.

Szepes Anna drámapedagógus egy új szemszögből, szokatlan köztéri beavatkozásokon keresztül ismertette meg a budapesti csapat akcióterületét, a Kelenföldi Városközpontot a nemzetközi csapattal. A foglalkozáson volt néma tánc a metróban és elkészült egy egyedi útvonal is azoknak, akik szintén keresik a nem hétköznapi helyzeteket a városban.

Az utolsó két napot a KÖZMŰ - Közös Műhely vezette, ahonnan Holánszki Réka alapító és Tóth Ádám érkezett hozzánk. A két nap alatt mindenki kipróbálhatta hogyan lesz az elképzelésekből valóság, a feladat az volt, hogy minden csapat tervezzen fából készülő ülőbútorokat, amiket utána elhelyeztünk a Kelenföldi Városközpontban. Hála a fantasztikus workshopvezetőknek azok is eljutottak a tervezéstől egészen az építésig, akik korábban még sose dolgoztak hasonló környezetben vagy anyagokból. A tervezés, építés majd másnap a bútorok festése is a helyszínen, Kelenföld Városközpontban zajlott, így az arra járó helyi lakosok is figyelemmel követhették a munkát.

Az intenzív workshopokkal töltött napok végül május 1-jén, a “Van egy hely... Majális a Tétényi úti üzletközpontban” eseményen csúcsosodtak ki. A csapat a délelőttöt a “Van egy hely… Pillanatképek Kelenföldről” fotókiállítás installációjával töltötte, majd délután 16.00 órakkor a megnyitóval kezdődött az ünneplés.

A fotókiállításon összesen 107 pályamű került bemutatásra 24 fotóstól. A kiállításon szinte minden pályázó és rengeteg érdeklődő megjelent, az interaktív tárlatvezetésen közel 50 ember vett részt. Az alkotók között volt profi fotográfus, lelkes lokálpatrióta és fiatal hobbifotós is, így a személyes történetekkel kiegészülve egy nagyon széles látószögben ismerhettük meg az üzletközpontot.

A megnyitót egy építészeti városi séta követte, amit a PLAY/ACT projekt budapesti hallgatói dolgoztak ki és vezettek. A sétára nagyjából 30 érdeklődő csatlakozott, akik között voltak érdeklődők a város más kerületeiből és olyan helyi lakók is, akik már a panelek építésekor is a környéken éltek.

A nap zárása a Városközpontban megtartott filmklub volt, amire közel negyven néző gyűlt össze az üzletház lépcsőin és a felállított székeken. Az este során a Betonba öntött ellenállás című rövid dokumentumfilmet majd a Szomszédok sorozat egy részét vetítettük le, ezzel megidézve az egykori Olimpia mozi hangulatát.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00