NYITVA! ERZSÉBETVÁROS - Várjuk a pályázatokat!

 • 2022. november 23.

Elindult a Nyitva! Erzsébetváros pályázati időszaka!

A projekt a KÉK - Kortárs Építészeti Központ és Erzsébetváros Önkormányzata szervezésében valósul meg azzal a céllal, hogy ösztönözzük a kerület régóta üresen álló épületeinek, helyiségeinek közösségi célú hasznosítását. Ennek érdekében szervezzük meg már negyedik alkalommal a Nyitva! Kiadó Üzletek Fesztiválját 2023 tavaszán.

Az egy hónapra megnyíló üres utcai helyiségekben magánszemélyek, szervezetek, projektek és intézmények próbálhatják ki magukat egy-egy hónapig, olyan tevékenységeket mutatva be a helyieknek, amiket hosszútávon is folytatnának.

A fesztivál több mint egy kulturális esemény: az ingatlanközvetítés kooperatív formája. A Nyitva! Fesztivál keretében az önkormányzat és a beköltözők csökkentett kockázatok mellett működhetnek együtt, hogy azt követően megalapozott döntést hozhassanak a folytatásról.

Az üresen álló városi terek ideiglenes használata egy élettel teli, alkalmazkodó városi életmód jele. Az a város, ahol a parlagon heverő erőforrásokat használhatja és kihasználja a lakosság, egyben egy fenntartható város, ahol teret kap a közösség, a tudásmegosztás és a kreativitás.

A RÉSZVÉTEL ELŐNYEI

A fesztiválra jelentkező, üres budapesti üzleteket hasznosítani kívánó helykeresők ötletükkel jelentkezhetnek a fesztiválra. A továbbjutott projektek ötletgazdái a felkészülést, beköltözést segítő találkozókon vesznek részt, majd egy hónapig bérleti díj nélkül használják a helyiséget, és megtapasztalhatják egy saját helyiség fenntartásának előnyeit és kihívásait.

 • A szervezők segítik a megfelelő üzlethelyiség kiválasztását.
 • A projektek a felkészülés során akár még bérlőtársra is találhatnak.
 • A beköltözők a fesztivál alatt egy hónapig bérleti díj nélkül, csökkentett kockázattal használhatnak egy üzlethelyiséget.
 • A beköltözők a fesztivál ideje alatt láthatóbb, megközelíthetőbb formában teremthetnek közvetlen kapcsolatot a városlakókkal és így új közönségrétegeket, vendégkört szólíthatnak meg.
 • A projektek, vállalkozások indulását online- és sajtókommunikációval támogatjuk.
 • A fesztivál végén hosszú távú megállapodásra kerülhet sor a helyiség tulajdonosával, Erzsébetváros Önkormányzatával, aki további kedvezményben részesítheti a projektcsapatot.
 • A szervezők biztosítják a megfelelő szerződéses és garanciális keretek létrejöttét és szakmai felkészítést nyújtanak a helykereső projekteknek a sikeres megvalósítás érdekében.

RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK

A helykereső jelentkező lehet magánszemély, csapat, szervezet, vagy intézmény, illetve ezek együttműködése.

Egy jelentkező több projektötlettel is jelentkezhet, ezeket külön jelentkezési lapon beadva.

Projektötleteket a legkülönbözőbb területekről várunk - legyen az kulturális, közösségi vagy társadalmi kezdeményezés vagy épp a helyieket célzó szolgáltatás, esetleg ezek határterületei.

A ZSŰRI SZEMPONTJAI

 • A helykeresőnek hosszú távon célja egy saját helyiség megnyitása.
 • Felvetése kreatív választ ad az adott üzlet funkcionális lehetőségeire.
 • Terve megvalósítható, gazdaságilag is fenntartható.
 • A tervezett programok színvonalasak, bevonják, megszólítják Erzsébetváros és Budapest lakosságát.
 • Az elbírálásnál előnyt jelent, ha az alábbiak közül legalább egy vagy több tényező jellemzi vagy beépül a projektötletbe: a projektötlet kiegészül a helyieket célzó közösségi funkcióval, például: különböző társadalmi csoportok, generációk találkozási pontja, a minőségi szórakoztatást, időtöltést ösztönzi a projektötlet a kerületi lakosok napi szolgáltatás igényeire reagál.

A zsűri tagjainak listáját később tesszük közzé.

JELENTKEZÉS

A helykeresők jelentkezését 2022. November 21-December 18. között várjuk. A jelentkezés az alábbi űrlap kitöltésével történik: Nyitva! Erzsébetváros - Kiadó üzletek fesztiválja / jelentkezés

A jelentkezés beérkezéséről visszaigazolást küldünk.

Várható eredményhirdetés: 2023. január 10.

KAPCSOLAT, TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Programszervező: Magasi Dalma

E-mail cím: nyitva@kek.org.hu // info@kek.org.hu

Telefon: +36 30 522 59 94

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00