KÉK 2022 szakmai beszámoló

  • 2023. január 26.
  • Kovács Krisztina

Elkészült a Kortárs Építészeti Központ 2022-es szakmai beszámolója.

A KÉK 2022 szakmai beszámolója két nyelven, magyarul és angolul, gyűjti össze az összes projektet egy kiemelten mozgalmas évből. A KÉK csapata 2022-ben 77 nyilvános eseményt szervezett, 9 nemzetközi konferencián képviselte magát, összesen több mint 20 alkalommal működött együtt más európai szervezetekkel miközben a háttérben számtalan kutatáson és a szervezet folyamatos fejlesztésén dolgozott. Ennek a hatalmas munkának csak egy részét mutatja be a beszámoló, mégis igyekszik a lehető legátfogóbb képet adni a Kortárs Építészeti Központ munkájáról.

A beszámoló teljes terjedelmében elolvasható a KÉK Tudástáron.

Bevezető gondolatok

A KÉK 15 éves születésnapjára megérkezett a covid-19 pandémia, és két évre nemcsak az ünneplést, de a legtöbb közösségi eseményt is fel kellett függeszteni. 2022-ben mindezeket bepótoltuk, és 77 eseménnyel az eddigi legsűrűbb évadán van túl a szervezet.

Bepótoltuk az építész szakma bevonását a KÉK 15 éves működésének kontextuális feldolgozásába, ezzel lezárva a félbeszakadt születésnapi évadunkat. Ismét megtartottuk az Építészeti Filmnapokat, Pecha Kucha esteket, Trust Your Architect! és Leltár beszélgetéseket, ismét vendégül láttunk külföldi szakmai szereplőket Hollandiától Bulgáriáig, ismét élettel telt meg a közösségi kertünk, és gyerekek jöttek az ArchiKids fesztiválra. Szakmai konferenciával és sétákkal egészítettük ki a Várnegyedbe látogató Budapest100 fesztivált, vidéken dolgoztunk a Tájtéka és a DANUrB+ projekteken, utóbbival Baján, Dunaújvárosban, Szobon, Esztergomban és Ráckevén, valamint számos külföldi városban is tevékenykedtünk, majd példaértékű nemzetközi zárókonferenciát rendeztünk.

Közben megpróbáltunk fontos témákat a közélet előtt szakmailag támogatni, így a 2022 tavaszi és kora nyári programjaink központi témája az építészet és az emlékezés kapcsolata, az épített örökség és annak funkcionális vagy városképi átalakulása volt. A Budapest100 konferencia mellett a Nemzetközi Makettfesztivál és a Ráday Emlékkonferencia témáját is ennek jegyében alakítottuk. 2022-ben bepótoltunk sokat a covid alatt elhalasztott közösségi eseményeinkből, és nemcsak mennyiségben, látogatószámban, hanem szakmai tartalomban, új formátumok kidolgozásában, nemzetközi hálózatok építésében is. A KÉK egy érett szakmai civil szervezetként tudott helytállni, bebizonyítva, hogy a régió legéletrevalóbb és legkomolyabb ilyen jellegű szervezete vagyunk.

  • Kádár Bálint, a KÉK elnöke
  • Szemerey Samu, a KÉK szakmai vezetője

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00