Folytatódik a New European Bauhaus tudásmegosztás Brüsszelben

  • 2022. február 4.
  • Böjthe Emőke

“Formáljuk együtt a fenntartható, élhető jövőt!” - A New European Bauhaus az Európai Bizottság kezdeményezése, amely céljául tűzte ki a fenntartható-, élhető-, inkluzív környezet megteremtését fókuszban az építészeti, városi és energetikai kérdésekkel.

A New European Bauhaus kezdeményezésről többet megtudhatsz a projekt oldalán.

2021-ben egy átfogó, nemzetközi részvételen alapuló kutatás és tervezés zajlott (co-design phase), amelynek keretén belül az Európai Bizottság megvalósult projekteket és ötleteket gyűjtött. A NEB 18 szakértője, köztük Dávida Eszter, a KÉK kurátora, kerekasztala egy javaslatot (New European Bauhaus Concept Paper) állított össze a három fő témakör mentén: fenntarthatóság, inkluzivitás, esztétika.

A novemberi The Future of Living két napos szakértői kerekasztalbeszélgetés közel harminc tudóst, mérnököt, kutatót és művészt ültetett egy asztalhoz, hogy megosszák tapasztalataikat a mesterséges intelligencia (AI) jelenéről, jövőjéről és a benne rejtőző lehetőségek kihasználásáról.

Dávida Eszter, a KÉK kurátora is részt vett a panelbeszélgetésen, előadásában bemutatta a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket az urbanisztikai kérdésekben. Az AI megoldásokban rejlő potenciálnak jelentős szerepe van a jövő- és a városi terek alakításában. Az adatvezérelt várostervezésben számos lehetőség rejlik, amelyet modern technológiák támogatnak, ugyanakkor az átmenet a hagyományos és újszerű megoldások között még kiforratlan. Jelenleg ezen hibrid technikákkal kísérleteznek az építészek, mérnökök, várostervezők.

Nézd vissza Dávida Eszter előadását, valamint a konferencia további szakmai beszámolóját.

A tudásmegosztás idén a NEB ‘High-level Roundtable’ szakértőinek kerekasztal-beszélgetésével folytatódott, Brüsszelben, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökével és Thierry Breton, biztossal. A szakmai értekezlet témája Az építőipari ökoszisztéma adaptívvá, zöldebbé és innovatívabbá alakításának lehetőségeiről szólt (Scenarios for the transition pathway for a resilient, greener and more digital construction ecosystem). A kerekasztal képviselői saját szakterületük tapasztalati alapján fogalmaztak meg javaslatokat, kihívásokat szem előtt tartva a megvalósítási lehetőségeket érintve a karbonsemlegesség, klímaváltozás, körkörös gazdaság, régi épületállományok felújítását, építőipar digitálissá válásának témaköreit.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00