Februárban elindult a PLAY/ACT!

  • 2022. március 2.
  • Kovács Krisztina

Február 21-22. között tartották meg az első partnertalálkozót a PLAY/ACT - Placemaking as Youth Activism tagjai a portugál Évora városában. A partnertalálkozó házigazdája a portugál _ARTERIA_LAB - University of Évora, az egyetem kreatív laborja és a Community Impact tanácsadó ügynöksége, akik vendégül látták a projekt további tagjait, Spanyolországból a University of Extremadura és a Junta de Extremadura, Olaszországból a Kreatív Iparágak Konzorciuma, a Matera Hub és Magyarországról a KÉK - Kortárs Építészeti Központ munkatársait.

A projekt célja

A PLAY/ACT projekt a városi helyteremtés eszközeit keresi és vizsgálja, hogyan lehet a városi közösségi terek kérdéseit összekötni az ifjúsági aktivizmussal. A kezdeményezést az Európai Unió Erasmus+ programja finanszírozza, a projekt tervezett lezárása 2024. márciusa.

A PLAY/ACT célja, a New European Bauhaus kezdeményezése alapján, egy olyan interdiszciplináris képzési módszer kidolgozása, majd tesztelése, amely elsősorban a felsőoktatásban részt vevőket célozza. A projekt további céljai között szerepel egy olyan keretrendszer kidolgozása, majd tesztelése, ami a közösségformálásra és a városi térhasználatra fókuszál és ezeket a módszertanokat népszerűsíti az egyetemi képzésben is.

A partnerszervezetek célkitűzése felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy ők is cselekvő, aktív tagjai a közösségüknek és részesei a városi terek alakulásának. Ezzel nem csak az aktivizálás a cél, hanem a felelősségre nevelés az épített környezettel szemben. A programban részt vevő hallgatók inspirációt szereznek a program során, hogy a helyteremtés eszközeit és metódusait használva megoldásokat keressenek közösségük problémáira, miközben figyelemmel vannak a társadalmi, szociológiai és kulturális kontextusra is.

A projekt partnerei: _ARTERIA_LAB - University of Évora; Community Impact; University of Extremadura; Junta de Extremadura; Matera Hub; KÉK - Kortárs Építészeti Központ.

A módszertan kidolgozásához a résztvevő országok olyan, a közösségi tervezésen alapuló, alkalmakat hirdetnek, ahol a projektben résztvevő hallgatók közösen gondolkodhatnak a városi terek használatáról, tervezhetnek új köztér funkciókat, miközben a közösség aktív tagjává válhatnak.

Az első nemzetközi találkozó során a portugál egyetem vezetésével a projektben részt vevő partnerintézmények meghatározták a projekt legfontosabb pontjait, főbb eseményeit, a kommunikációs irányelveket és a projekt vizuális reprezentációját.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00