Emlékezzünk az építészeten keresztül - Tavaszi Programajánló

  • 2022. május 31.
  • Böjthe Emőke

A Kortárs Építészeti Központ - KÉK tavaszi programjainak központi tematikája az építészeti emlékezet, azaz az épített örökség és annak funkcionális vagy városképi átalakulása. A májusban induló programsorozat június közepéig tart, több mint tíz különböző eseményen várják a szervezők, meghívott előadók és mentoráltak az érdeklődőket, hogy feltárják, miként emlékezünk az építészeten keresztül egyéni, közösségi és intézményi szinten.

A május a Trust Your Architect Kommunikáció és Építészet eseményével indult, ahol Kuklis Tibor Somogyi Krisztina építészkritikussal és Karlinger Manó látványtervezővel elemzi a kommunikáció szerepét az építész szakmában. Hogyan szól közönségéhez egy építész, egy tervrajz, egy épület vagy egy műemléképület? Kommunikálnak? Természetesen! Éppen ezért a teljes tavaszi tematika az építészeten alapuló emlékmegőrzést tárja fel.

A tavasz beköszöntével kezdetét veszik a köztéri fókuszú események, performanszok. Május 11-én 19 órától a KÉK-ben a Leltár meghívottjai a közelgő Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményeiről beszélgetnek. Terítéken lesz az Árasztó placemaking projekt a Valyo szervezésében, a közösségen alapuló alkotói mozgalmak, mint a DANUrB+ közelgő építőtáborai a Duna mentén, továbbá performanszok, mint Johannes Bellinkx hátrafelé sétáló részvételi előadása.

Tárjuk fel az épületekbe zárt emlékeket és a közösségek kollektív emlékezetét a nyitott házak ünnepén! Budapest egyik legtávolabbi múltra visszanyúló városrésze, a Budavári Polgárváros ad helyszínt az idén 11. alkalommal megrendezésre kerülő Budapest100 eseményeinek. A Várnegyedben most négy napon át különleges eseményekkel tárjuk fel a Vár múltját a 13. századtól napjainkig, megmutatva a lakóközösségeket és környezetüket, a titkos kerteket és ódon templomokat.

A négynapos programsorozat május 12-én kezdődik a Kortárs Építészeti Központ és az MTA Építészeti Tudományos Bizottságának konferenciájával, amely hiteles támpontokat kíván adni a napjainkban rohamos tempóban átalakított Budai Vár örökségében rejlő értékéről. Az előadók a legújabb kutatások tükrében mutatják be, hogyan változott 800 év alatt a várbeli épített környezet, hogyan kezelték egyes korok az elődök örökségét, és miként alakulhat ennek a várostörténeti szempontból alapvető jelentőségű területnek a jövője.

Május 13-án a Várnegyed Sétanap tucatnyi tematikus városi sétája vezeti fel a hétvégi fesztivált, bemutatva a Polgárvároson kívüli történeteket is.

Május 14-15-én nyitja várbéli kapuit a mindenki által kedvelt civil városi ünnep, a Budapest100, ahol bejárható házakkal és színes programokkal várják a látogatókat a helyi lakóközösségek és önkéntesek, betekintést engedve a történelmi városrész múltjába és jelenébe.

A városi terek jellegzetessége, egyedisége és funkcionalitása összetett témakör, amelynek elengedhetetlen részei az ott lakó közösségek. Május 18-án a Bartók Béla úti platánfákról tartunk lakossági fórumot a KÉK-ben, ahol meghívott szakértőkkel beszélgetünk a kivágások okairól, a Bartók Béla út városarculati kérdéseiről és a zöldítés, azaz a faültetés lehetőségeiről.

A fenntartható város koncepció és a helyi közösségek figyelmének felhívása a környezettudatosságra, zöld gondolkodásra folytatódik az Eleven Tavasz eseményén május 21-22. között.

Ezzel egy időben, május 21-én Az emlékezés technikái címmel megnyílik a 6. Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál az MMKM Északi Járműjavítóban. A KÉK idei fesztiváljának témája a makettek és az emlékezés kapcsolata egyéni, közösségi és intézményi szinten. A kiállítás május 27-ig látogatható.

Júniusban folytatjuk az épített örökség körüli programsorozatunkat a Ráday Mihály Emlékkonferenciával. A 2021-ben elhunyt Ráday Mihály sokakat inspiráló munkásságán kívül azt is szeretnénk bemutatni, hogyan formálódtak az elmúlt évtizedekben az épített örökség körüli diskurzusok, miként alakultak (át) az intézményes keretek és a civil szféra, milyen tendenciák figyelhetők meg az örökségmenedzsmentben vagy éppen a városbrandingben, és milyen szerepe van a sajtónak az épített örökség jelentőségének kommunikációjában.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00