DANUrB+ partnertalálkozó Romániában

  • 2022. április 26.
  • Kovács Krisztina

A DANUrB+ csapata Romániába látogatott egy nemzetközi partnertalálkozó keretében. Az egy hetes találkozót Temesváron a Műszaki Egyetem kampuszán indítottuk, ahol a téma a DANUrB+ következő mérföldkövei és jövőbeli projektjei voltak. A DANUrB+ projekt novemberben zárul, az utolsó időszakban rengeteg program, projekt és feladat vár a partner országokra, így nagyon örültünk neki, hogy újra személyesen dolgozhattunk a terveken.

A szakmai workshopon olyan fontos témákat jártak körbe, mint a hamarosan induló DANUrB+ Quality Label, amelyet a Duna menti helyi szervezetek és termelők kaphatnak meg egyedi, helyi termékekre vagy rendezvényekre, projektekre. Ezen felül a nyári fesztiválok idővonalát egyeztették, a kibontakozó pilot projektek lehetőségeiről volt szó és az új DANUrB elvek mentén felépített alapítvány a DIA is bemutatkozott.

A partner meetinget követő napokban a DANUrB+ csapata bejárta a Duna mentét, ahol találkoztak a helyi stakeholderekkel és megismerhették Románia helyi örökségeit. A csapat ellátogatott többek között Mondova Nou-ba, ahol egy helyi gimnázium tanulóival találkoztak, Eibenthalba, ahol a különleges cseh örökséggel ismerkedtek meg, majd a fügéjéről elhíresült Svinița faluba, ahol nem csak megkóstolhatják a helyi termelőktől, de füge tőkét is beszerezhettek.. Mindezek után az Al-Duna vidékét fedezhették fel földön és vizen, a Kazán-szorosban egy csónakkirándulás keretében a hely gazdag természeti örökségét volt lehetőségük jobban megismerni.

Ha pedig már a Dunán hajózott a csapat, természetesen ellátogattak a Vaskapu I. vízerőműbe is, ahol nem csak a helyi múzeumba, de az erőműbe is volt lehetőség bepillantást nyerni. Az erőmű megépítésének következménye volt Orșova városának víz alá süllyedése. A helyi lakosok áttelepítése során épült fel az új Orsovában az a római-katolikus templom, ami korszakának egyetlen képviselőjeként a Román kommunista rezsim alatt készült el. A kirándulás résztvevőinek ezt a különleges Római-Katolikus templomot is volt lehetőségük megismerni.

Szimbolikus épületekből nem volt hiány, az orsovai templom mellett Drobeta-Turnu Severin városában a történelmi jelentőségű Turnul de apă kilátóban járt a csapat, amit a helyi önkormányzat kiállítótérként, művészeti galériának és turisztikai információs pontként használ jelenleg. Ezek után újra visszatért a cseh örökség, Sfanta Elena - egy alig 500 lakossal rendelkező - faluban egy asztalos műhelyben és a helyi általános iskolában kerülhetett közel a partnertalálkozó minden résztvevője a cseh kultúrához.

A hét utolsó állomása Anina bányászfalu volt. Az Oravița-Anina vasútvonal fontos része a helyi kulturális örökségnek, a menetrendszerinti járattal egy különleges szemszögből lehet megismerni a helyi természeti értékeket, a végállomáson Aninában pedig a kivételes bányavárosok kultúráját. Az utazás Reșița városában ért véget, ahol a helyi, egyre gyorsabban romló épített örökség védelméről és a tervezett örökségvédelmi megújulásról mesélt az Euroland Banat, végezetül pedig a helyi vasúttörténeti parkban vett búcsút egymástól a DANUrB+ partnersége.

Nagyon hálásak vagyunk a szervezőknek, Universitatea Politechnică Timişoara és Euroland Banat! A KÉK DANUrB+ csapata rengeteget tanult a helyi értékekről és örökségről, sok új tapasztalattal tért haza!

Köszönjük az Institutul Naţional de Cercetare munkatársának, Adrian Radulescu-nak, hogy a rendelkezésünkre bocsátotta fotóit az utazásról!

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00