2024. június 7.

EUI01-115 AHA Budapest - Affordable Housing for All, azaz megfizethető lakhatás mindenkinek

Bár a biztonságos és méltó lakhatás alapjog kellene, hogy legyen, napjainkban rengetegen élnek megfelelő lakás nélkül Budapesten. A lakhatási nehézségekkel küzdő emberek nem csak a fizikai nehézségekkel, de a társadalmi stigmatizálással is együtt kell éljenek, ami tovább rontja az életminőségüket. Ezen változtatunk az Európai Unió által támogatott AHA projekttel, melynek célja minőségi és stabil lakáshoz juttatni a rászorulókat, valamint formálni a budapesti lakosság szemléletét a lakhatási szegénységgel és a kiszolgáltatottsággal kapcsolatban. Az AHA bemutatkozó mintaprojektjében egy használaton kívüli iskolát alakítunk modern lakóépületté, és 26, nehéz körülmények között élő családnak biztosítunk saját lakást, nyolc partnerszervezet aktív közreműködésével. A családok életét szociális szakemberek és egy egyedülálló előrejelző rendszer segíti, hogy korábbi lakhatási problémáik helyett hogy új, méltó és kiszámítható életet élhessenek. Az AHA lakhatási projektet az Európai Unió támogatja. Első feladatunk egy használaton kívüli iskolaépület felújítása és átalakítása, biztonságos és méltó otthont adva ezzel 26 olyan családnak, akiknek életét a lakhatási szegénység ellehetetlenítette. A “Demo Hubban” az energetikailag is hatékonnyá tett lakásokon túl szociális szaksegítséget és monitorozást is nyújtunk a beköltözőknek, így a bemutatkozó projekt mintául szolgálhat további innovatív lakhatási megoldásoknak.

Problémák + megoldásként adott főbb válaszok

Van kihívás… Budapest egyszerre kell, hogy szembenézzen a jelentősen megnövekedett energiaárakkal, az inflációval, és az ezeket követő emelkedő lakbérekkel. Ezt nehezíti a rosszul szabályozott magán-bérbeadási szektor (a lakások 10%-a) és fejletlen szociális lakásrendszer (4%).

De van megoldás is! Egy használaton kívüli, eredetileg nem lakáscélú iskolaépületet alakítunk át szociális lakásokká, “Demo Hub” néven. Az “épület-újrahasznosítás” során energiahatékony technológiákat és olcsó, de esztétikus moduláris belső tereket alakítunk ki, bevonva a majdani lakókat is a folyamatokba.

Van kihívás… A városirányítási sajátos rendszere miatt is nehéz kezelni a lakhatási válságot. Bár a hajléktalanszállók biztosítása a fővárosi önkormányzat feladata, a kerületi önkormányzatok felelősek a hajléktalanság megelőzéséért, így minden folyamat kétlépcsős, ezáltal hosszadalmas.

De van megoldás is! Bevezetünk egy digitális előrejelző rendszert az energiaszegénységgel küzdő háztartások gyors azonosítására. Ezzel meg tudjuk előzni a tartozások kialakulását, a közműszolgáltatások kikapcsolását, valamint bevonjuk a szociális szolgáltatókat és a kerületi önkormányzatokkal, akik együttműködnek a lakókkal a problémamentes lakhatásért.

Van kihívás… Az önkormányzati lakásokat jellemzően alacsony jövedelmű bérlők, folyamatosan romló állapotú lakásállomány és nagyon kevés rendelkezésre álló lakás jellemzi. Ráadásul a kormány jelenleg nem nyújt támogatást megfizethető lakhatási programokhoz.

De van megoldás is! A rászoruló és fizikailag veszélyeztetett célcsoportoknak energiahatékonysági korszerűsítési támogatásokat és egyéb, rugalmas beavatkozásokat adunk.

Partnerek:

 • Budapest Brand
 • Budapest Főváros Önkormányzata
 • KÉK
 • BURST
 • Popcode
 • Városkutatás Kft.
 • MEHI
 • NART
 • ULE

Mérföldkövek

 1. Korai figyelmeztető rendszer - 2024. november 01 Elindul az AHA korai jelzőrendszer

 2. Az AHA Segítő Irodája - 2025. január 01 AHA Segítő Irodájána megnyitása képzett szociális munkásokkal

 3. Az első bérlők beköltözése - 2026. április 01 Első bérlők beköltöznek a felújított épületbe

 4. Pénzügyi modell - 2027. január 01 Közzé tesszük az átalakított épület, a Demo Hub pénzügyi modelljét

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00