82-féle fenntartható életmód a Balaton-felvidékről

  • 2022. augusztus 25.
  • Pokol Kriszta

Megjelent a TÁJTÉKA átfogó adatbázisa a térség jó példáiról

A mostantól bárki számára elérhető adatbázisból felkutathatjuk a Balaton-felvidéki jó kezdeményezéseket, fenntartható vagy innovatív vállalkozásokat – és még azt is megtudhatjuk, milyen szempontokra figyeljünk, ha fontos számunkra a tájtudatos életmód.

A TÁJTÉKA 82 jó gyakorlatot gyűjtött nyilvános adatbázisba a Balaton-felvidékről: kezdeményezéseket, közösségeket, vállalkozásokat, amelyek hozzájárulnak egy fenntarthatóbb és minőségibb életmódhoz a régióban, és követendő példaként szolgálhatnak országosan is.

A TÁJTÉKA a KÉK – Kortárs Építészeti Központ projektje, amely 2021-2023 között a Balaton-felvidék intelligens tájhasználatát kutatja, és kiadványokkal és programokkal segíti a helyi közösségeket. A kétéves projekt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg.

A mostantól nyilvánosan elérhető, folyamatosan bővülő adatbázisban többféle szempont szerint lehet keresni: a példákat a KÉK kutatói címkék, kategóriák és települések szerint rendezték. A kategóriák azok a témakörök (fenntartható minták és gazdaságok, mozgásban lévő hagyományok, kísérletező közeg és korokon átívelő közösségek), amelyek mentén a TÁJTÉKA az intelligens tájhasználatot vizsgálta.

A 82 kigyűjtött és rendszerezett jó gyakorlatot egy 209 elemű értékadatbázisból szűrték, a 71-77-es út közötti terület 40 településéről. Találhatóak benne vállalkozások a legkülönfélébb szektorokból (kistermelők, borászok, turisztikai cégek, vendéglátók…), közösségi vagy kulturális kezdeményezések, kutatások és innovatív, fenntartható gazdálkodási módszerek vagy építkezési gyakorlatok is.

A TÁJTÉKA kutatóinak feltűnt, hogy az innovatív kezdeményezések nagy része a térségben található kísérletező „gyüttment”, valamint a „bebíró” (beköltöző, újonnan jött) közösségektől érkezik. Majdnem ilyen jelentőségű az alkalmazkodó, sokéves tapasztalattal rendelkező, meglévő közösségek és vállalkozások szerepe a követendő gyakorlatok létrehozásában.

A gyűjtemény szinte mindenki számára rejt hasznos tanulságokat: Vállalkozók számára, akik fenntarthatóbb, innovatívabb modelleket keresnek akár a régióban, akár máshol Magyarországon. A Balaton-felvidékre látogatók számára, akik szeretnének minőségi szolgáltatást igénybe venni, és akár jót is tenni a környékkel, a környezetünkkel. Bárki számára, aki aktív lakosként szeretne fenntartható mintákat, életmódot kialakítani, akár közösséget létrehozni ez érdekében.

A teljes adatbázis elérhető a TÁJTÉKA honlapjáról, de 2023-ban egy teljesebb, kiegészített nyomtatott kiadvány formájában is megjelenik, „A Balaton-felvidéki kultúrtáj jó gyakorlatai (toolkit): Miként tudjuk tájtudatossá tenni az itteni közösséget?” munkacímen.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00