50 000 lépés Budapesten – Az AzW három napos városi sétája

  • 2024. május 15.
  • Klaniczay János

Mennyi idő alatt lehet felfedezni Budapest építészetét? Mit érdemes megmutatni egy szakmai csoportnak egy történelmi város épített örökségéből? Mire elég 50 000 lépés?

2024 április utolsó hétvégéjén három napos városi túrán vezettük az osztrák Architektur Zentrum Wien által szervezett csoportot. A megkeresés nyomán már tavaly novemberben előkészítettük a részletes programot, három sűrű napba tömörítve közel 50 épület meglátogatását. A séta elkészítésében az igényeket és alapötleteket Maria Welzig művészettörténész, az AzW munkatársa biztosította, míg a KÉK Városi Séták csapatából Klaniczay János építész, a KÉK kurátora szervezte a három nap útvonalainak összeállítását és vállalta a maratoni sétavezetést.

Első nap Belső-Erzsébetváros, budapesti metrók és Újbuda modern építészete volt a fókuszban.

Második nap a Margitsziget épített örökségét, Víziváros fantasztikus épületeit és a Millenáris történetét fedeztük fel.

Harmadik nap a Vizafogó park, a Nyugati pályaudvar, a Városliget, a Salgótarjáni úti zsidó temető és még Herminamező szecessziós építészete is belefért a napba.

A csoportot több helyszínen maguk a tervezők vezették körbe, akiknek a közreműködésével első kézből kaphattak a résztvevők autentikus információkat. A Rumbach utcai zsinagóga épületének felújítástörténetét Kőnig Tamás ismertette. A Bánáti+Hartvig új irodájának átalakítását Bánáti Bodótól ismerhettük meg. Az Archikon irodából Dobos Bence mutatta be a Palatinus fürdő felújítását, míg a Vizafogó park létrejöttéről Varga Bianka mesélt a csoportnak. A vízivárosi Kapás utcai társasház építészetét Fernezelyi Gergely és Szűcs Imre, az FBIS architects építészei ismertették. A Millenáris park történetét pedig az Újirány csoport alapítója, Tihanyi Dominika mesélte el, és még a Ganz csarnok óriási terébe is bejutottunk. Ezen túl sikerült bejutnunk a Dugattyús ház fantasztikus lépcsőházába, köszönhetően a társasház egészen csodálatos kezdeményezésének, miszerint 10 000 Ft társasházi támogatásért cserébe bármikor beengednek minket. A Magyar Zene Házában vezetett sétán ismerhette meg a csoport Fujimoto budapesti épületét és még a KÉK Bartók Béla úti projektgalériájába is ellátogattunk, ahol rövid előadás keretein belül a KÉK munkásságáról és Budapest jelenlegi fejlesztéseiről volt szó.

Leírni is hosszú.

A három nap kétségkívül intenzív programjába belefért, hogy a Mazel Tov, a KEG Sörművház, a Mandragóra és a Szaletly éttermekben is fantasztikus ételekkel töltődhettünk fel, ráadásul így a csoport még a főváros gasztro világából is izgalmas kostolót kapott.

Köszönjük ezt a kihívásnak is felérő felkérést, nagyon izgalmas volt nekünk is. Külön köszönet a rengeteg közreműködőnek, akik színesítették a sétákat épületeik és terveik bemutatásával.

Természetesen nem lehet ennyi idő alatt felfedezni ezt a várost. De kezdetnek nem rossz.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00