cover
Városi séták
Hozd el a mérőszalagod!
2008 -

Városi séták

Funkciójukat vesztett középületek, elhagyott víztornyok, újrahasznosításra váró ipari létesítmények - a KÉK immár sokadik éve viszi el sikerrel a vállalkozó kedvűeket egy-egy városi sétára. Ezek a kirándulások Budapest kevéssé ismert, ám hihetetlenül izgalmas helyeit, tereit tárják fel. Sor került eddig többek között a Tatai úti víztornyok és Gizella Malom, a Kőbányai Sörgyár, a Kelenföldi Hőerőmű, a Törley Pezsgőpincészet, a Díszletgyár és a METRO4 állomásainak bejárására. Terveink közt szerepelnek régebbi, népszerű sétáink megismétlései, de várjuk az ötleteket a varosisetak@kek.org.hu e-mail címre is! A következő sétaidőpontokért figyeld a honlapunkat vagy iratkozz fel hírlevelünkre.

Az alternatív városi sétákon túl a KÉK rendszeresen vezet sétákat szakmai csoportoknak, illetve bárkinek, akik érdeklődnek az építészet és az urbanisztika iránt. Ha naprakész látleletre vágysz a kortárs magyar építészetről, válogass lenti sétáink közül.

Az alábbi tematikus sétákat igény szerint magyar vagy angol nyelven vezetjük, egyéni megrendelés alapján, előzetes kapcsolatfelvétel és időpontegyeztetés után. Csoportoknak dolgoztuk ki őket, de személyes vezetést is szívesen vállalunk. Sétáink árai a csoport létszámától és a séta időtartamától függnek. Egyéni ajánlatért, kérünk, lépj velünk kapcsolatba.

Túráink

Belvárosi sikerek és kudarcok

Pest fejlődésének legfőbb állomásai

A középkori városfal, a legutolsó barokk épület Pesten, párizsi építészeti elemek gipszbe öntve, régi háztömbökbe vágott utcák és passzázsok, régi szép utcákat elzáró modern épületek, romkocsmák… A sétán a középkortól kezdve járjuk végig Pest fejlődésének legfőbb állomásait: megfigyeljük a modernizációs folyamatokat, a nyugati mintákat imitáló épületeket, a beavatkozásokat, amelyek a modernizálódó város szempontjából később tévesnek bizonyultak; és rácsodálkozunk a lehetőségekhez képest meglepő minőségekben megújult terekre.

Időtartam és hossz: 2 óra, 2.5 km

Magyar modernizmus Bel-Budán

A Bauhaustól a kortárs építészetig

A magyar építészeti modernizmus sosem volt olyan szigorú, mint a CIAM vagy a Bauhaus: az építészek mindig egyéni ízzel fűszerezték munkáikat, a német példákhoz képest mindig kicsit mediterránabb, dekoratívabb, játékosabb megoldásokkal dolgoztak. A Várhegy és a Duna által lezárt második kerületben sétálva a modernista trendek által inspirált legkiemelkedőbb épületekre látunk példákat a 30-as évektől napjainkig.

Időtartam és hossz: 4 óra, 4 km

Rehabilitációs séta

Városrehabilitáció a 8. és a 9. kerületben

A séta két, egykor rossz hírű történelmi külvároson: a Ferencvároson és a Józsefvároson keresztül vezet, a rehabilitáció két típusára is példát mutatva. Az útvonal első szakaszán a számos díjjal elismert Ferencvárosban járunk, ahol közel két évtizede zajlik a tömbrehabilitáció: a rossz állagú lakóházak helyére újak épülnek, a lakóközösségek azonban többnyire megmaradnak. Az Üllői út túloldalán, a Józsefvárosban más eszközökkel zajlik a megújulás: a Corvin Mozi és a Szigony utca között teljesen új sétány és negyed épül. A túra végső állomása a fejlesztés alatt álló Leonardo Kert, amely egyike a KÉK által kezdeményezett közösségi kerteknek.

Időtartam és hossz: 4 óra, 4 km

Szecesszió Budapesten

Lechner, Lajta és barátaik. A magyaros szecesszió nyomában

Eredj a magyar szecesszió legnagyobb építészeinek nyomába: fedezd fel Lechner Ödön, Lajta Béla és mások ismert és kevésbé ismert munkáit a Városligetben! A séta a Széchenyi Fürdőnél ér véget, ahol kipihenheted a barangolás fáradalmait.

Időtartam és hossz: 4 óra, 5 km

Városi séta a Vízivárosban

A budai vár alatt elterülő Víziváros Buda egyik legrégebbi városrésze, mely a történelem során folyamatosan fejlődött. Így a mai napra a török időktől a barokk és neo irányzatokon keresztül, a huszadik századi modern és a kortárs stílusokig számos építészeti alkotás található itt. A különböző irányzatok, trendek, történelmi korszakok szerves együttélése remek lehetőséget biztosít a magyar építészettörténet rövid áttekintésére, a séta során pedig Víziváros a hétköznapok rohanásában nem szembetűnő részleteinek megismerésére is alkalom nyílik.

Időtartam és hossz: 2,5 óra, 3 km

Kerékpárral a Ligetből a Margitszigetre

Pillanatkép a kortárs épületekről és az elmúlt évek állami beruházásairól

Az Andrássy úton végigfutó kerékpárút mentén Budapest több jeles 19. századi és kortárs épületében gyönyörködhetünk. Innen a Bajcsy-Zsilinszky úton jutunk a millenniumra elkészült Westend City Centerhez, amelynek súlyponti szerep jutott a tágabb környék, a Váci út megújításában. A megújult Kossuth tér a színvonalas városépítészet jó példája. A Duna partján visszafelé kerekezve a 20. század harmincas éveiben kiépült Újlipótváros Bauhaus-stílusú házaira is érdemes vetni néhány pillantást. Utunk a város legkedveltebb közparkjában, a Margitszigeten ér véget.

Időtartam és hossz: 4 óra, 5 km

Személyre szabott séták

Lépj velünk kapcsolatba!

Kívánságra megrövidítjük vagy épp meghosszabbítjuk bejáratott útvonalainkat. Repertoárunkban számos vidéki uticél és kész túraterv található. Profi túravezetőink egyetemi tanárok, gyakorló építészek, művészettörténészek és urbanisták, akik szívesen állítanak össze személyre szabott útvonalakat.

Áraink

Azonnal foglalható sétáink árai a csoport létszámától és a séta időtartamától függnek. Egy két órás magyar nyelvű séta indikatív ára: 3500 Ft / fő. Minimum csoportlétszám 10 fő. Egyéni ajánlatért, kérünk, lépj velünk kapcsolatba.

Erő Zoltán

Erő Zoltán

Építész, urbanista, a Palatium Stúdió Kft. egyik alapítója, a KÉK alapító kurátora. A nagyléptékű városfejlesztési és köztérfejlesztési projektek mellett előszeretettel foglalkozik történeti terek, épületek, városrészek építészeti revitalizációjával. 2004 és 2014 között a budapesti 4-es metró építész generáltervezőjeként a tervezőhálózat irányításáért, az egységes építészeti koncepcióért volt felelős, négy állomás vezető tervezője. Rendszeresen tart előadásokat, publikációi is ismertek.

Kádár Bálint

Kádár Bálint

Építész, urbanista, 2003-ban diplomadíjjal végzett a BME Építészmérnöki Karán. A BME Urbanisztika tanszék kutató és oktató munkatársa, PhD disszertációját a városi turizmus mérhetőségének, konfliktusainak, és rendszerszintű fejleszthetőségének témájában védte meg 2015-ben. 2000 óta aktív szervezője a civil építész közéletnek, számos konferencia, workshop, és építészeti vonatkozású esemény szervezője, 2006-ig a memo egyesületben, 2006 óta a KÉKben. Saját építészirodát vezet, számos pályázaton és kiállításon vett részt. Speciális szakterülete a történeti városrészek fejleszthetősége, a turisztikai beruházások urbanisztikai vonatkozásainak tervezése.

Kertész Monika

Kertész Monika

A KÉK alapító tagja és kurátora. Többek között a NYME ATIF Művelődési menedzser szakán és PSZF-en végzett. Szervez és problémát old meg, pénzügyi és munka-tapasztalatával vezeti a KÉK operatív és pénzügyi hátterét. Szívügye az épített környezeti nevelés, hazai meghonosítója az ArchiKids Fesztiválnak. Projektvezetőként a Közösségi kertek koordinálásáért felel. A társadalmi és környezeti kérdések egybefüggő rendszert alkotnak számára, hisz a támogató kapcsolatok szükségességében, hogy Magyarországon az aktív helyi közösségek alapvető változásokat hozhatnak, miközben megismerik az együttműködés, szolidaritás és a bizalom új formáit. A Közösségi Kertek program keretén belül a közösségi kertészkedés módszertanának, jogi hátterének és modelljeinek adaptálásával folytatott szakértői tevékenységével a hazai városi kertészkedés jelentős szereplője és szakértője lett.

Klaniczay János

Klaniczay János

Építész. Diplomáját a BME Építész karán szerezte. A városi séták tematikája már egyetemi tanulmányai alatt érdekelni kezdték. A KÉK-hez először önkéntesként csatlakozott 2014-ben, azóta a tematikus városi séták kapcsán a legaktívabb. Mindig is fontosnak tartotta a helyiek érdeklődésének felkeltését a város építészetével kapcsolatban, illetve a turisták számára könnyebben érthetővé tenni Budapestet.

Kovács Dániel

Kovács Dániel

Művészettörténész, építészeti kritikus. 2007-2013 között a hg.hu építészeti- és designmagazin szerkesztője, majd főszerkesztője. 2013-ban a Szépművészeti Múzeum, majd 2014-2015 között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem projektmenedzsere. 2015 őszétől a Collegium Hungaricum Berlin programigazgatója. Számos írást publikált a történeti és kortárs építészet témájában, Budapest szecessziós, valamint art déco építészetéről saját könyve is megjelent. 2010 óta a Kortárs Építészeti Központ kurátora. Az Artur.org.hu kurátora (az első fázisban Gyabronka Péter társkurátorral), a Wikipédia-projekt kezdeményezője, a Transmodern projekt résztvevője.

Tóth Bálint

Tóth Bálint

Építész, a köztéri művészet elkötelezett híve. 2012-ben csatlakozott a Városi Séták csapatához az ipartelepekhez való vonzalma miatt. Ferencvárosi lakosként nagyon foglalkoztatja a városrehabilitáció módszertana, amiről örömmel mesél a kerületbe tévedő csoportoknak.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - P 09:00 - 18:00