cover
Urbanity
Közép-európai víziók
2009 - 2010

Urbanity

Az URBANITY című nemzetközi városkutató programban Európa hét fővárosának - Prága, Berlin, Pozsony, Budapest, Ljubljana, Varsó, Bécs - építészei, politikusai, fényképészei, művészettörténészei, szociológusai és művészei az elmúlt húsz év városképének gyökeres változásaira reflektáltak. A kezdeményező CCEA (Közép-európai Építészeti Központ) felkérésére Magyarországon a KÉK vett részt a projektben, mely során Budapest, Pozsony, Prága és Varsó egymáshoz nagyban hasonló társadalmi változásait Bécs, Berlin, Ljubjana, illetve további – eltérő háttérrel rendelkező és különböző stratégiákkal működő - közép-európai városokkal vetették össze. Az egyes helyszíneket a bennük lezajlott politikai változások alapján kutatták és dokumentálták a közép-európai városok új arcát, identitását és szerepét az “új” Európában.

A program törzsét egy átfogó városkutatási és víziókeresési műhelymunka alkotta, amelyet a résztvevő fővárosok egyetemei végzős építészhallgatókkal együttműködve folytattak.

Az URBANITY szervezésében Budapesten, a Millenáris Parkban egy nagyszabású köztéri fotókiállítás kapcsán a hét főváros szociológiai tanulmányaitól ihletve, hét neves fotográfus városértelmezéseit ismerhette meg a széles közönség, a hazai színeket Kudász Gábor Arion képviselte.

A Kortárs Építészeti Központ az URBANITY projekt keretében részt vett a közös kutatásban, együtt gondolkodásban, a helyi – budapesti – városépítészeti és egyéb társterületi kapcsolatok mozgósításában és a szakmai koordinációban.

Kádár Bálint

Kádár Bálint

Építész, urbanista, 2003-ban diplomadíjjal végzett a BME Építészmérnöki Karán. A BME Urbanisztika tanszék kutató és oktató munkatársa, PhD disszertációját a városi turizmus mérhetőségének, konfliktusainak, és rendszerszintű fejleszthetőségének témájában védte meg 2015-ben. 2000 óta aktív szervezője a civil építész közéletnek, számos konferencia, workshop, és építészeti vonatkozású esemény szervezője, 2006-ig a memo egyesületben, 2006 óta a KÉKben. Saját építészirodát vezet, számos pályázaton és kiállításon vett részt. Speciális szakterülete a történeti városrészek fejleszthetősége, a turisztikai beruházások urbanisztikai vonatkozásainak tervezése.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - P 09:00 - 18:00