cover
Tetőtér
Tetőterek a műemléki városszövetben
2009.02.27.

Tetőtér

A konferencián jellemzően a műemlék-épületek tetőtéri fejlesztési lehetőségeivel kapcsolatos alapkérdéseket vetettük fel, elsősorban a „lehetőség vagy kötöttség” dilemmára koncentrálva. A konferencia alkalmat adott az itthoni és külföldi gyakorlatok összehasonlítására és vitára a fejlesztés lehetőségeiről és korlátairól, a civil részvétel jelenlegi és lehetséges szerepéről. A rendezvény meghívottjai építészek, várostervezők, fejlesztők, kivitelezők, belsőépítészek és műemlékvédelmi szakemberek mellett a kerületi főépítészek és a szektor döntéshozói voltak.

A konferencia első blokkja a budapesti helyzetet írta körül, a budapesti tető-táj kortárs építészeti eszközökkel élhetővé tételének gátjait kereste. Előadók voltak: Beleznay Éva megbízott főépítész, dr. Mezős Tamás KÖH elnök, Nagy Bálint és Nagy Péter építészek, Losonci György fejlesztő a LoftHome nevében, Cselovszki Zoltán ötödik kerületi főépítész és Okrutay Miklós szintén a KÖH-től. A második blokk Bécs tető fejlesztési politikáját volt hivatott áttekinteni, ehhez bőséges és meglepően sokszínű példákat hoztak neves építészek, mint Rüdiger Lainer, majd a Squid irodából Gundolf Leitner és Peter Raneburger, Axel Linemayr (Pool Architekten) és Georg Driendl. Ute Georgeacopol-Winischhofer (docomomo) visszatekintésében bemutatta a korai próbálkozásokat is.

Kádár Bálint

Kádár Bálint

Építész, urbanista, 2003-ban diplomadíjjal végzett a BME Építészmérnöki Karán. A BME Urbanisztika tanszék kutató és oktató munkatársa, PhD disszertációját a városi turizmus mérhetőségének, konfliktusainak, és rendszerszintű fejleszthetőségének témájában védte meg 2015-ben. 2000 óta aktív szervezője a civil építész közéletnek, számos konferencia, workshop, és építészeti vonatkozású esemény szervezője, 2006-ig a memo egyesületben, 2006 óta a KÉKben. Saját építészirodát vezet, számos pályázaton és kiállításon vett részt. Speciális szakterülete a történeti városrészek fejleszthetősége, a turisztikai beruházások urbanisztikai vonatkozásainak tervezése.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - P 09:00 - 18:00