cover
Shared Cities:
Creative Momentum

Shared Cities:

A Shared Cities: Creative Momentum egy európai kulturális platform, mely a városi lét jelenkori közösségi és urbanisztikai kihívásait járja körbe. A hat különböző országból 11 partner nemzetközi együttműködésének eredményeként számos kutatás, esemény, program kerül megrendezésre 2016 és 2019 között. A projekt az Európai Unió Kreatív Európa programjának támogatásával valósul meg, hazai partnerei a Kortárs Építészeti Központ és a Mindspace. A KÉK két projektjével vesz részt a Shared Cities programjaiban: a 2011 óta minden év tavaszán megrendezésre kerülő Budapest100 fesztivállal és a most induló Csepel Művek projekttel.

Budapest100: a Shared Cities keretein belül újabb elemmel bővül éves fesztiválunk, amelynek témája és helyszíne 2017-ben a budapesti rakpart. Idén a rakparton működő intézményekkel szervezünk közös szakmai programokat, amelyek célja, hogy kiemelje az intézmények szerepét a rakpart környéki városrészek életében, illetve hogy bevonja az intézményeket a rakpart jövőjével kapcsolatos közös gondolkodásba. Hosszú távon a program célja, hogy az intézmények, cégek és más helyi szereplők aktívabb alakítói legyenek a város életének. A KÉK ehhez nyújt támogatást, konzultációt és szervezői segítséget a projekt során. A kibővített szakmai programok a Budapest100 hétvégét követő hét napjain, illetve a záró események a rá következő hétvégén zajlanak majd.

Csepel Művek: a Shared Cities támogatásával induló másik projekt olyan szakmai alkotóműhely és előadás sorozat, aminek célja, hogy feltérképezze és bevont helyi partnerekkel megvitassa a valamikori Csepel Művek területén a privatizációt követően működő több száz cég és vállakozás közös fejlődési lehetőségeit és a terület fejlesztési modelljeit. A projekt elsődlegesen azt vizsgálja, hogy a résztvevő cégekkel lehetséges-e olyan közös, összefogó arculatot és branding stratégiát kialakítani, amely a Csepel Művek történelmi hagyatékára építve az itt működő cégek hosszú távú, egymást erősítő, innovatív fejlődését támogatja. A projekt részeként új szemszögből, a gazdaságfejlesztést, az örökségvédelmet és a városfejlesztést együtt kezelve dolgozzuk fel a Csepel Művek kulturális és építészeti örökségét, mely 2018 első felében kiállítás formájában lesz megtekinthető.

A Csepel Művek hatalmas múlttal és örökséggel rendelkező terület, ahol több száz különböző méretű és profilú cég működik, Dunaparti és a belvároshoz közeli fekvése, valamint a jelenleg zajló és tervezett budapesti fejlesztések okán egyre értékesebbé váló terület. Ennek ellenére a főváros egyik elfelejtett területe mind a városlakók mind a városfejlesztők részéről.

A Csepeli Nyitott Gyárak Hétvégéje egy kétnapos programsorozat (2019. június 29-30.), amelynek célja, hogy bepillantást nyújtson a látogatóknak a Csepel Művek mindennapjaiba, az itt tevékenykedő cégek működésébe és hogy felkeltse az érdeklődést a Művek történeti és kulturális öröksége, szolgáltatásai, valamint a területben rejlő lehetőségek iránt.

A programokat a Művek területén tevékenykedő cégekkel és meghívott budapesti kulturális szereplőkkel közösen dolgozzuk ki. Tervezünk történeti sétákat, izgalmas gyár- és üzemlátogatásokat, vetítéseket, fotó kiállítást, zenés és sport eseményeket, és interaktív történetgyűjtést.

Az esemény programja a csepel.kek.org.hu oldalon érhető el.

A Shared Cities: Creative Momentum partnerei: Goethe-Institut (DE), Czech Centres (CZ), reSITE (CZ), Academy of Fine Arts and Design in Bratislava (SK), Association of Belgrade Architects (RS), Katowice City of Gardens (PL), KÉK Hungarian Contemporary Architecture Centre (HU), KUNSTrePUBLIK (DE), Mindspace (HU), Old Market Hall Alliance (SK), Res Publica – Cities Magazine (PL)

Szemerey Samu

Szemerey Samu

Építész, városépítész, a Csepel Művek - Nyitott Gyárak Hétvégéje szakmai koordinátora a KÉK-ben. Szakterületei a technológia, a kreatív iparágak és az épített környezet kölcsönhatásai. Tanácsadóként és stratégiai tervezőként városokkal, intézményekkel és piaci szereplőkkel dolgozik. Számos fejlesztési program, szakmai esemény, kutatás és kiállítás szervezője, kurátora. Hazai és nemzetközi egyetemek rendszeres előadója és kurzusvezetője. A Kortárs Építészeti Központ szakmai vezetője. A Lechner Tudásközpont vezető szakértőjeként városi szolgáltatások fejlesztésén és a hazai okos város programok koordinációján dolgozik. Kapcsolata a Csepel Művekkel egy felújítandó kerékpár vázzal kezdődött. A Shared Cities nemzetközi program projektvezetője volt, melynek köszönhetően jött létre az első Nyitott Gyárak Hétvégéje.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00