cover
Problémás Örökség
Nemzetközi műemléki szimpózium
2008.03.28-29.

Problémás Örökség

Közép-Európa országainak közös történelmi hátterük révén hasonló problémáik vannak épített örökségükkel kapcsolatban. A kétnapos nemzetközi konferencián az örökségvédelem olyan két fontos területére koncentráltunk, amelyekben Magyarországon is szemléletváltásra van szükség.

Egyrészt arra kerestük a választ, hogy a mai építészeti szemlélettel mik a sikeres fejlesztés eszközei az érzékeny műemléki környezetben, mennyire szabad hozzányúlnunk értékes épületeinkhez, és milyen új építészeti eszközök használata fér meg a múlt emlékeivel.

Ez után a védelem területének kitágítására törekedtünk, és kerestük az értékeset és a fejleszthetőt abban a meghatározó épített környezetben, amely Közép-Európa második világháború utáni történetében fogant. A második napon a két kérdéskörhöz kapcsolódó emblematikus budapesti épületek bejárásával váltak kézzelfoghatóvá a konferencián tárgyalt problémák.

Az itthoni és Közép-Európából érkező szakemberek által bemutatott kérdések és megoldások átfogó képet adtak a műemlékvédelemben folyamatban lévő szemléletváltásról, amely már Magyarországon is érzékelhetővé vált.

Kádár Bálint

Kádár Bálint

Építész, urbanista, 2003-ban diplomadíjjal végzett a BME Építészmérnöki Karán. A BME Urbanisztika tanszék kutató és oktató munkatársa, PhD disszertációját a városi turizmus mérhetőségének, konfliktusainak, és rendszerszintű fejleszthetőségének témájában védte meg 2015-ben. 2000 óta aktív szervezője a civil építész közéletnek, számos konferencia, workshop, és építészeti vonatkozású esemény szervezője, 2006-ig a memo egyesületben, 2006 óta a KÉKben. Saját építészirodát vezet, számos pályázaton és kiállításon vett részt. Speciális szakterülete a történeti városrészek fejleszthetősége, a turisztikai beruházások urbanisztikai vonatkozásainak tervezése.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00