cover
Makett Fesztivál
Nemzetközi építészeti kiállítás
2008 -

Makett Fesztivál

Túlzás nélkül állítható, hogy 2008-ban az év legjelentősebb építészeti kiállításanyaga állt össze Budapest közepén a KÉK akciója keretében. A 100 szoba – 100 makett című esemény kivételes, pályázati projektekre fókuszáló tematikájával 20 országból érkezett makettek várták a szakma képviselőit és a nagyközönséget a KÉK akkori, Szervita téri központjában.

A kiállítás mellett számos eseménnyel kibővített fesztivált 2010-ben a Műcsarnokban rendeztük meg, Modeling Museums címmel. A téma ezúttal a kulturális intézmények és a tervezői praxis kapcsolata volt, amit az elmúlt két évtized európai múzeumainak és kiállító tereinek építészetén keresztül mutattunk be. Az eredmény messze túlmutatott az építészeti seregszemlén: a 15 országból válogatott közel 70 makett mellett szimpóziumok és oktatási programok elemezték a kulturális intézmények átalakulását és a tervezői gyakorlat megújuló eszköztárait, illetve a tervezés és makettezés gyakorlatába makettező műhely és közönség események adtak betekintést.

A 2013-ban harmadszor megvalósuló esemény a makettezés és a város kapcsolatát járta körül. A makett nem csupán építészeti koncepciók, hanem változatos információtípusok és folyamatok megjelenítésére is alkalmas, így munkaeszközként egyedülálló segítség lehet a városok működésének áttekintéséhez. A fesztivál ezt tette a közönség számára kézzelfoghatóvá és kipróbálhatóvá. Milyen lehetett volna, milyen lehet Budapest? A közös gondolkodáshoz jó alapot nyújtott a főváros több évtizede készült, ritkán látható, 1:500 léptékű fa makettje, ami ezúttal a programok, workshopok és előadások kiindulópontja is volt. Ezek mellett sétaútvonal vezetett végig a város fejlődésének különféle modell értékű helyszínein és ismert vagy eldugott makettjein, illetve szakmai rendezvények is elemezték a modellezés szerepét és lehetőségeit a városfejlesztésben és az érintett partnerek közötti együttműködésben.

Somlyódy Nóra

Somlyódy Nóra

Független újságíró. Angol és kommunikáció szakon szerzett diplomát 2000-ben a Pécsi Egyetemen, majd 2001-ben történelem szakon a Közép-Európai Egyetemen. Az epiteszforum.hu szerkesztője volt (2004¬-2006), és 2004-től fogva széles körben publikált oknyomozó cikkeket elsősorban városfejlesztésről és kultúrpolitikáról. 2006-2010 között a Magyar Narancs munkatársa volt. A Balkán kapuja? című, a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program visszásságairól szóló könyve a Kalligram Kiadónál jelent meg 2010-ben. 2011-től független újságíró és a közép-európai társadalmi innovációkat támogató SozialMarie program koordinátora a bécsi Unruhe magánalapítványnál. 2014 óta Finnországban él a családjával.

Szemerey Samu

Szemerey Samu

Építész, városépítész, a Csepel Művek - Nyitott Gyárak Hétvégéje szakmai koordinátora a KÉK-ben. Szakterületei a technológia, a kreatív iparágak és az épített környezet kölcsönhatásai. Tanácsadóként és stratégiai tervezőként városokkal, intézményekkel és piaci szereplőkkel dolgozik. Számos fejlesztési program, szakmai esemény, kutatás és kiállítás szervezője, kurátora. Hazai és nemzetközi egyetemek rendszeres előadója és kurzusvezetője. A Kortárs Építészeti Központ szakmai vezetője. A Lechner Tudásközpont vezető szakértőjeként városi szolgáltatások fejlesztésén és a hazai okos város programok koordinációján dolgozik. Kapcsolata a Csepel Művekkel egy felújítandó kerékpár vázzal kezdődött. A Shared Cities nemzetközi program projektvezetője volt, melynek köszönhetően jött létre az első Nyitott Gyárak Hétvégéje.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00