cover
Közösségi Kertek
Az élhetőbb városért
2010 -

Közösségi Kertek

A KÉK 2010 óta foglalkozik a városi kertészkedés magyarországi meghonosításával és elterjesztésével, mintakertek létrehozásával segítette elő a kezdeményezés önszerveződő mozgalommá fejlődését. Alapítványunk számos közösségi- és iskola-kert létrejöttében vett részt szakmai partnerként, és jelenleg hat közösségi kertet működtet.

A közösségi kertek élő zöld felületek a város szövetében, amelyek sokféle funkciót látnak el: közösségi események, a környezetvédelem, egészségmegőrzés, oktatás és a közösségi kultúra modern városi színterei, társadalmi hatásai ma már mérhetőek. Mindemellett a pihenés és rekreáció területei, élő zöld szigetek a belvárosi betontájképben, és nem utolsó sorban haszonnövények is termeszthetőek.

Az önellátás kicsiben történő kipróbálására alkalmas városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik a közös kertészkedés során elsajátított készségeiket és megváltozott szemléletüket az élet más területein is gyakorolják: erősödik együttműködési készségük, felelősségérzetük, környezettudatos, egymás munkáját megbecsülő lakói a városnak.

Az elmúlt évek tapasztalatait felhasználva a társadalom és az élhető város szempontjából a Program hosszú távú célja különböző eszközök módszerek bevezetése és megismertetése. Fontos, hogy a városi ember megtanuljon alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, ezért keressük a megújuló energiákat is alkalmazó városfejlesztési eszközöket és módszereket, innovációs és kísérleti modelleknek adunk teret. Kertjeinken és nyilvános ismeretterjesztő programjainkon keresztül a városi élet szempontjából is releváns fogalmak, mint pl. a „városi hőszigetek” és a „biológiai lábnyom csökkenése” mindenki számára közérthetővé válnak. Kampányainkon keresztül szeretnénk a városlakókkal megosztani olyan tudást, amelynek segítségével tudatos városhasználóként egyénileg és helyi közösségekben is hozzájárulhatnak a klímaváltozás káros hatásainak csökkentéséhez. A széles közönséghez szóló programok között szerepelnek közösségi- és szakmai események, vitafórumok, előadások és gyerekeknek szóló interaktív programok.

Hiszünk abban, hogy az egyén jó példája követhető, tevékenységünkkel hozzájárulunk lakókörnyezetünk és városunk mikroklímájának javulásához is, egy környezettudatos és fenntartható életmód elterjesztésével.

Jelenleg a KÉK 5 közösségi kertet működtet. A Kerthatár Közösségi Kert (IX/XX. Soroksári út - Határ út metszésében) és a Csárdás Kert (XI. Csárda u. 2.) nagy multinacionális vállalat ingatlanterületén, az önkormányzati tulajdonú Kisdiófa Kert (VII. Kis Diófa u. 4.) a belvárosban, valamint az IBIS Citysouth csodás parkjában lévő IBIS Közösségi Kert és IBIS Helaing Garden (terápiás bemutató kert) a 9. kerületben várja a kertészkedni vágyó és a környezetért elhivatott városlakókat. A megnövekedett igény miatt, Önkormányzatokkal együttműködve új közösségi kertek nyitásán is dolgozunk városszerte. A KÉK e mellett számos általános iskolával működik együtt iskolakertek, tanparcellák és oktatási programok létrehozásában.

Dr. Pink Edit

Dr. Pink Edit

Jogi szakértő és képesített biogazdálkodó. Több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik uniós projekt-tervezésében, irányításában és ellenőrzésében számos területen, például a szakképzésben és a felnőttképzésben, valamint a közösségfejlesztésben. A klíma adaptáció területén szerzett ismereteivel szakértelmet nyújt a közösségi kertek program alprojektjéhez, például a közösségi komposztáláshoz és a városi klíma adaptálásához. A Digitális Esélyegyenlőség Alapítvány igazgatósági tagja és elkötelezett a projektek kidolgozása és fejlesztése érdekében, munkájával elősegíti a természeti környezet és a digitális világ közötti összekapcsolhatóságot. A Közösségi Kertek projektben koordinátorként főként a hazai és nemzetközi pályázatokért, valamint a nemzetközi kapcsolatokért felel.

Kertész Monika

Kertész Monika

A KÉK alapító tagja és kurátora. Többek között a NYME ATIF Művelődési menedzser szakán és PSZF-en végzett. Szervez és problémát old meg, pénzügyi és munka-tapasztalatával vezeti a KÉK operatív és pénzügyi hátterét. Szívügye az épített környezeti nevelés, hazai meghonosítója az ArchiKids Fesztiválnak. Projektvezetőként a Közösségi kertek koordinálásáért felel. A társadalmi és környezeti kérdések egybefüggő rendszert alkotnak számára, hisz a támogató kapcsolatok szükségességében, hogy Magyarországon az aktív helyi közösségek alapvető változásokat hozhatnak, miközben megismerik az együttműködés, szolidaritás és a bizalom új formáit. A Közösségi Kertek program keretén belül a közösségi kertészkedés módszertanának, jogi hátterének és modelljeinek adaptálásával folytatott szakértői tevékenységével a hazai városi kertészkedés jelentős szereplője és szakértője lett.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00