Inkluzív közösségépítés és tudáscsere - SK-HU Interreg

Inkluzív közösségépítés és tudáscsere - SK-HU Interreg

A KÉK és a Punkt együttműködésében 2020 októberében indult el az Inkluzív közösségépítés és tudáscsere című projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával és 2021 októberében ért véget.

A projekt célja egy olyan határon átnyúló együttműködés, amely válaszokat ad a következő kérdésekre: Hogyan lehet egy életképes városi ökoszisztémát felépíteni az összes érdekelt fél bevonásával? Milyen hatással vannak a közösségi rendezvények a helyiek és a város életére?

A tapasztalatcsere két témakörre fókuszált: a KÉK egy korábbi projektjében (Shared Cities) kidolgozott módszertant adott át a Punktnak, mellyel kulturális események hatását van lehetőség mérni, a Punkt pedig arról osztotta meg tapasztalatait, hogy miként lehet közösségi eseményeket zero waste módon megrendezni és ezzel együtt edukálni a helyi közösségeket.

A KÉK csapata az újonnan felvértezett tudással létrehozott egy, a Bartók Béla negyed vállalkozásainak és szervezeteinek szóló útmutatót arról, hogy hogyan tudnának zero waste módon belevágni rendezvényeik megszervezésébe. A kiadvány az alábbi linken ingyenesen letölthető bárki számára, de a KÉK közösségi irodájában fizikailag is beszerezhető, amit külön javaslunk, hiszen környezetbarát rizoprint technikával készült, így dekoratív plakátként is remekül használható.

A zero waste útmutatóhoz tartozó linkgyűjteményt, kattintható linkekkel ITT találjátok.

Grócz Bíborka

Horváth Henrietta

2018-ban végzett közösségfejlesztőként az ELTE-n, ekkor csatlakozott a Budapest100-hoz gyakornokként. A kezdeményezés iránti rajongását „Sétától a közösségig” című szakdolgozatának megírása jól példázza, melyben többek között a projekt közösségeket megmozgató erejét tanulmányozta. 2019-ben és 2020-ban zónakoordinátorként, 2021-ben projektvezetőként vesz részt a programban.

Kertész Monika

Kertész Monika

A KÉK alapító tagja és kurátora. Többek között a NYME ATIF Művelődési menedzser szakán és PSZF-en végzett. Szervez és problémát old meg, pénzügyi és munka-tapasztalatával vezeti a KÉK operatív és pénzügyi hátterét. Szívügye az épített környezeti nevelés, hazai meghonosítója az ArchiKids Fesztiválnak. Projektvezetőként a Közösségi kertek koordinálásáért felel. A társadalmi és környezeti kérdések egybefüggő rendszert alkotnak számára, hisz a támogató kapcsolatok szükségességében, hogy Magyarországon az aktív helyi közösségek alapvető változásokat hozhatnak, miközben megismerik az együttműködés, szolidaritás és a bizalom új formáit. A Közösségi Kertek program keretén belül a közösségi kertészkedés módszertanának, jogi hátterének és modelljeinek adaptálásával folytatott szakértői tevékenységével a hazai városi kertészkedés jelentős szereplője és szakértője lett.

Kovács Laura

Kovács Laura

Tájépítész, jelenleg településmérnök hallgató, a Csepel Művek - Nyitott Gyárak Hétvégéje projekt koordinátora a KÉK-ben. Rendkívül érdeklik a közösségi városfejlesztésben rejlő lehetőségek, és a téma kutatása mellett aktívan igyekszik is részt venni az ilyen jellegű civil kezdeményezésekben. A KÉK-en belül a Nyitott Gyárak projekt mellett a DANUrB+ nemzetközi program egyik projekt koordinátora, mely a Duna menti városok kulturális, építészeti és turisztikai fejlesztésével foglalkozik. A Csepel Művek - Nyitott Gyárak Hétvégéje legizgalmasabb részének azt tartja, hogy a felaprózódott tulajdonviszonyoknak köszönhetően elképzelhetetlen a terület fejlesztése a helyi közösségekkel történő kooperáció nélkül, így ez egy remek zászlóshajó projekt lehet Budapest barnamezős területei számára.

Szemerey Samu

Szemerey Samu

Építész, városépítész, a Csepel Művek - Nyitott Gyárak Hétvégéje szakmai koordinátora a KÉK-ben. Szakterületei a technológia, a kreatív iparágak és az épített környezet kölcsönhatásai. Tanácsadóként és stratégiai tervezőként városokkal, intézményekkel és piaci szereplőkkel dolgozik. Számos fejlesztési program, szakmai esemény, kutatás és kiállítás szervezője, kurátora. Hazai és nemzetközi egyetemek rendszeres előadója és kurzusvezetője. A Kortárs Építészeti Központ szakmai vezetője. A Lechner Tudásközpont vezető szakértőjeként városi szolgáltatások fejlesztésén és a hazai okos város programok koordinációján dolgozik. Kapcsolata a Csepel Művekkel egy felújítandó kerékpár vázzal kezdődött. A Shared Cities nemzetközi program projektvezetője volt, melynek köszönhetően jött létre az első Nyitott Gyárak Hétvégéje.

Szőke Tímea

Szőke Tímea

Kulturális menedzser, Művészettörténetet és dizájn- és művészetmenedzsmentet tanult. Munkájában az érdekli leginkább, hogy milyen kihívásokkal szembesülünk manapság a különböző kultúrák közötti fúziók világában és hogyan teremthetünk megfelelő feltételeket az együttműködésen alapuló kulturális párbeszédhez. A KÉK-hez 2018-ban csatlakozott a DANUrB (Interreg Danube Urban Brand) projekt koordinátoraként, többek között foglalkozik a Budapest100 módszertan implementációjával a DANurB és URBACT programok keretében. A 2020-as és a 2021-es Budapest100 egyik projektvezetője.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00