cover
Culburb
Kulturális akupunktúra Délegyházán
2012.02. - 2013.03.

Culburb

A CULBURB a prágai Közép-európai Építészeti Központ (CCEA) kezdeményezésére megvalósult kulturális városfejlesztési program közép-európai fővárosok agglomerációjában. A projekt célja annak vizsgálata volt, hogy milyen sajátosságokkal bír a szuburbánus fejlődés a Közép-európai nagyvárosok körül, másrészt pedig olyan beavatkozások megvalósítása, amik a helyi közösségek életére, szükségeire, a települések fejlődésére reagálnak, azokat segítik és katalizálják.

A városfejlesztés ismert eszközei közé tartozik az "akupunkturális" beavatkozások koncepciója - olyan programok, művészeti alkotások, építészeti fejlesztések megvalósítása, amik kis léptékben, helyi, közvetlen kérdésekre reagálnak, a fejlődés hosszú távú aktivitásait a helyi közösségek irányítása alá helyezve, az ő együttműködésükre alapozva.

Minden városban öt ilyen beavatkozás valósult meg, összesen tehát 30 projekt a Bécs, Budapest, Ljubljana, Pozsony, Prága és Varsó körüli településeken. A magyarországi projektek helyszíne Délegyháza volt, ahol a program keretében többek közt egy iskolakert, egy közösségi szauna és egy Délegypercesek cimű oral history projekt valósult meg. Az utóbbi kutatás alapján tervezett padok és történetek hálózata min a mai napig a lokális emlékezet fontos helyeit jelentik.

Schanz Judit

Schanz Judit

Városszociológiát tanult az ELTE-n. 2011-től a KÉK munkatársa, ezt megelőzően 10 évig dolgozott józsefvárosi rehabilitációs programokban, illetve a Kesztyűgyár Közösségi Ház programvezetőjeként. A Lakatlan programban elsősorban annak gyakorlati megvalósítása, a kisközösségekkel való munka jelent számára kihívást. Emellett nem riad vissza a program pénzügyi-elszámolási, jogi vonatkozásaitól sem.

Szemerey Samu

Szemerey Samu

Építész, urbanista. Munkái a kortárs kultúra, az elérhető technológiák és az emberi környezet viszonyait, és a tervező praxis innovatív szerepköreit vizsgálják. A Kortárs Építészeti Központ alapító tagja és kurátora. Rendszeresen tanít, előad és publikál hazai és nemzetközi helyszíneken. Tanácsadóként és stratégiai tervezőként városokkal, intézményekkel és piaci szereplőkkel dolgozik. Számos workshop, kutatás szervezője, illetve kiállítások és programok kurátora. 2014-től a Design Terminál szakmai tanácsadójaként is dolgozik. PhD kutatási témája az információs technológiai narratívák hatása az urbanisztikára. Budapesten él.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - P 09:00 - 18:00