cover
Culburb
Kulturális akupunktúra Délegyházán
2012.02. - 2013.03.

Culburb

A CULBURB a prágai Közép-európai Építészeti Központ (CCEA) kezdeményezésére megvalósult kulturális városfejlesztési program közép-európai fővárosok agglomerációjában. A projekt célja annak vizsgálata volt, hogy milyen sajátosságokkal bír a szuburbánus fejlődés a Közép-európai nagyvárosok körül, másrészt pedig olyan beavatkozások megvalósítása, amik a helyi közösségek életére, szükségeire, a települések fejlődésére reagálnak, azokat segítik és katalizálják.

A városfejlesztés ismert eszközei közé tartozik az "akupunkturális" beavatkozások koncepciója - olyan programok, művészeti alkotások, építészeti fejlesztések megvalósítása, amik kis léptékben, helyi, közvetlen kérdésekre reagálnak, a fejlődés hosszú távú aktivitásait a helyi közösségek irányítása alá helyezve, az ő együttműködésükre alapozva.

Minden városban öt ilyen beavatkozás valósult meg, összesen tehát 30 projekt a Bécs, Budapest, Ljubljana, Pozsony, Prága és Varsó körüli településeken. A magyarországi projektek helyszíne Délegyháza volt, ahol a program keretében többek közt egy iskolakert, egy közösségi szauna és egy Délegypercesek cimű oral history projekt valósult meg. Az utóbbi kutatás alapján tervezett padok és történetek hálózata min a mai napig a lokális emlékezet fontos helyeit jelentik.

Schanz Judit

Schanz Judit

Városszociológia háttérrel 10 évig dolgozott józsefvárosi rehabilitációs programokban, illetve a Kesztyűgyár Közösségi Ház programvezetőjeként. 2011-2016. között a KÉK munkatársa, a Lakatlan programban elsősorban annak gyakorlati megvalósítása, a kisközösségekkel való munka jelentett számára kihívást. A Valyo Város és Folyó Egyesület tagja, jelenleg a Fővárosi Önkormányzat részvételiségi projektjein dolgozik.

Szemerey Samu

Szemerey Samu

Építész, városépítész, a Csepel Művek - Nyitott Gyárak Hétvégéje szakmai koordinátora a KÉK-ben. Szakterületei a technológia, a kreatív iparágak és az épített környezet kölcsönhatásai. Tanácsadóként és stratégiai tervezőként városokkal, intézményekkel és piaci szereplőkkel dolgozik. Számos fejlesztési program, szakmai esemény, kutatás és kiállítás szervezője, kurátora. Hazai és nemzetközi egyetemek rendszeres előadója és kurzusvezetője. A Kortárs Építészeti Központ szakmai vezetője. A Lechner Tudásközpont vezető szakértőjeként városi szolgáltatások fejlesztésén és a hazai okos város programok koordinációján dolgozik. Kapcsolata a Csepel Művekkel egy felújítandó kerékpár vázzal kezdődött. A Shared Cities nemzetközi program projektvezetője volt, melynek köszönhetően jött létre az első Nyitott Gyárak Hétvégéje.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - P 09:00 - 18:00