cover
Betonretró
Szakmai nap és kiállítás
2012.05.04.

Betonretró

A BETONRETRÓ projekt célja az 1945 utáni és 1990 előtti hazai betonépítészet kvalitásos példáinak felkutatása és bemutatása volt. A korabeli nemzetközi példák Le Corbusiertől kezdve Tadao Andoig jól ismertek; van-e azonban a látszóbeton-építészetnek hazai előzménye? Van-e korabeli, magyarországi “beton-gondolat”?

A választ egy szubjektív válogatással kerestük. A kiválasztott épületek adatait, élettörténetét a BETONRETRÓ blogon tettük közzé. Olyan épületek, szobrok, műtárgyak, objektumok fotóit, leírását, adatait gyűjtöttük a hazai építészet háború utáni és a rendszerváltás előtti korszakából, ahol a beton anyagszerűen, építészeti kifejezőeszközként jelenik meg.

A gyűjteményt a BETONRETRÓ kiállítás mutatta be. A kiállításhoz egy BETON SZAKMAI NAP kapcsolódott, ahol a látszóbetont a mai technika szemszögéből mutatjuk be. Előadóink műemlékekkel, betonnal, betonszínezéssel, zsaluzással, lenyomatokkal foglalkozó szakemberek voltak.

Kovács Dániel

Kovács Dániel

Művészettörténész, építészeti kritikus. 2007-2013 között a hg.hu építészeti- és designmagazin szerkesztője, majd főszerkesztője. 2013-ban a Szépművészeti Múzeum, majd 2014-2015 között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem projektmenedzsere. 2015 őszétől a Collegium Hungaricum Berlin programigazgatója. Számos írást publikált a történeti és kortárs építészet témájában, Budapest szecessziós, valamint art déco építészetéről saját könyve is megjelent. 2010 óta a Kortárs Építészeti Központ kurátora. Az Artur.org.hu kurátora (az első fázisban Gyabronka Péter társkurátorral), a Wikipédia-projekt kezdeményezője, a Transmodern projekt résztvevője.

Varga Péter István

Varga Péter István

Építész, látszóbeton szakértő, a VPI Betonmanufaktúra alapítója. A BME Építészmérnöki Karán 2000-ben diplomázott, majd a Nürnbergi Képzőművészeti Akadémia posztgraduális képzésén végzett. DLA értekezését köztértervezés témában a BME Doktori Iskolájában védte meg. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa (Design Intézet, Tárgyalkotó Tanszék); több egyetem rendszeres előadója (Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kar, Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar). A Kortárs Építészeti Központ kurátora, a Budapesti Építész Kamara tagja.

Elérhetőség

Telefon
Cím
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Bankszámlaszám
16200151-18538407 (Magnet Bank)
Adószám
18189223-1-43
Nyitvatartás
H - CS 09:00 - 16:00